Wielkim krokiem zbliżają się święta . Już za moment usiądziemy do stołów pełnych żurków, pasztetów, babek i mazurków. Jak wiadomo jest to dosyć ciężkie menu i dlatego, żeby móc się cieszyć tymi rarytasami, możemy wcześniej trochę zadbać o własny żołądek .Na szczęście w sklepach zaczynają pojawiać się piękne i kolorowe nowalijki . Sam ich widok zachęca do sięgnięcia po nie. I tak o to postanowiłam przygotować dzisiaj zupę kalafiorową.Składniki:kalafiorduża marchewkapietruszkaselerziemniakiliść laurowyziele angielskiekostka rosołowasól, pieprz1 łyżka śmietanySposób przyrządzania:Seler, pietruszkę obrać, marchew obrać i pokroić w plasterki. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i kostkę rosołową. Gotujemy.Po 10 minutach dodajemy ziemniaki.Kalafior dzielimy na różyczki i dobrze płuczemy pod wodą. Dodajemy do garnka i gotujemy do miękkości.Gdy zupa będzie gotowa dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku.Smacznego:)