ßßß
Zupa szczawiowa najlepsza jest ze świeżych listków szczawiu.
Ale,że jest jeszcze zima,to można zrobić zupkę ze szczawiu zamkniętego w słoiczku.Składniki:300g szczawiu ( ze słoiczka )mięso na bulion (skrzydełka,udka czy korpus z kurczaka)marchewpietruszkaselerkawałek poracebulaziemniakiziele angielskieliście lauroweśmietana do zupy1-2 szt.jajekłyżka masłasól i pieprz do smakuDo garnka z wodą włożyłam korpus z kurczaka,pokrojone warzywa,ziele angielskie i liście laurowe.Gotowałam około 30 minut.
Na maśle podsmażyłam pokrojoną cebulę i kawałek pora.
Dodałam je do zupy.Wyjęłam mięso i włoszczyznę.Zostawiłam w zupie trochę marchewki.Doprawiłam solą i pieprzem.Dodałam szczaw.
Podgotowałam jeszcze trochę wszystko i zmiksowałam zupę blenderem.Ugotowałam osobno ziemniaki i jajka.Zalałam je zupą i doprawiłam kleksem śmietany.Smacznego!