ßßß
Składniki:2 marchewki1 pietruszkakawałek selerakawałek poracebulaliść laurowy, ziele angielskieok. 250 g żeberek1 duży pęczek szczawiu1 łyżka masła1 łyżka mąki pszennejkilka łyżek śmietany 18%sól, pieprzziemniakicebulaśmietana 18%jajka ugotowane na twardoWykonanie:Aby przygotować zupę najpierw potrzebujemy bulionu (można oczywiście wykorzystać gotowy rosół, jak wspomniałam we wstępie) - marchewkę, pietruszkę i seler obieramy ze skórki, cebulę opalamy nad ogniem i razem z porem, liściem laurowym, zielem angielskim i żeberkami umieszczamy w garnku, zalewamy 1,5 - 2 l wody i gotujemy na niewielkim ogniu ok. 45 minut. Gotowy bulion przecedzamy przez sitko.Szczaw myjemy i siekamy na drobne kawałki, podsmażamy go kilka minut na roztopionym maśle. Tak przygotowany szczaw dodajemy do bulionu i gotujemy ok. 15 minut. Następnie zawartość garnka dokładnie blendujemy.Kilka łyżek śmietany mieszamy z mąką, dodajemy odrobinę zupy i dokładnie mieszamy, następnie śmietanę powoli wlewamy do zupy, ciągle mieszając. Gotujemy jeszcze kilka minut. Na koniec doprawiamy.Zupę szczawiową podajemy z makaronem lub tłuczonymi ziemniakami i jajkiem. Ja zdecydowałam się na ziemniaki. Ziemniaki obrałam i ugotowałam w osolonej wodzie, cebulkę pokroiłam drobno i mocno zrumieniłam na maśle, dodałam do ziemniaków i całość dokładnie rozgniotłam i wymieszałam. Aby uzyskać delikatniejszą konsystencję ziemniaków, dodałam do nich kilka łyżek śmietany 18%. Na koniec doprawiłam solą i pieprzem.
Smacznego!