Wykonanie
Gęś, Waćpanno to stworzenie boskie niezwykle intelygentne, rozumne, przywiązuje się do człeka kiej
pies.
Gęś chodzi u nogi, a Burkom syczy. Bo
gęś, kochanieńka, swą dumę ma i nie da się zbałamucić, czy
bele czym nakarmić.
Gęś trza szanować i szacunek oddawać najsamprzód dobrem traktowaniem, paszą zdrową, wypasem po łące zielonej, a i gdy gęgać przestanie, tyż z poważaniem traktować ją należy. Gęsi puch w najlepsze piernaty upakować, pierze gęsie drzeć przyśpiewki babskie spiwając, a kiej Marcina imionny dzień nastanie, wnet z nią do komina na dwa pacierze. Jak ino Zwiozdka przyńdzie
gęś w
kapuście podać w Jezusa Narodzenie trza. Bo
gęś, Waćpanno uszanowania godna.
Z wielkim szacunkiem swoją pierwszą w życiu
gęś potraktowałam. Na Świętego Marcina - 11.1111.11.11 - przygotowałam gęsią ucztę - lekki
bulion na gęsiej szyi i skrzydłach, który podałam z pulpecikami. A całą
tuszkę o wadze 4 kg piekłam natartą
majerankiem,
solą i
pieprzem, podlaną
winem i
sokiem z
pomarańczy. Do gęsi podałam farsz z piernika
toruńskiego i szarej renety, duszony z
winem i
szalotką oraz
ziemniaki utłuczone z pieczonym
jabłkiem. I przyznać muszę, że
gęś wdzięczna się okazała za okazany szacunek - przyjemność nam sprawiła ogromną - będąc głównym bohaterem rodzinnej biesiady. Pyszna, soczysta, z cudownie chrupiącą skórką. To naprawdę prosty przepis, ale była to moja pierwsza pieczona
gęś - udała się wyśmienicie!I często też mam tak z muzyką - aż roznosi... stan moich po-gęsich emocji oddać może pewien utwór odkryty niedawno. Słyszeliście cover piosenki Adele "Rolling in the Deep" w wykonaniu Linkin Park ? ciary takie, że aż ciężko wytrzymać...Ktoś na Fb-kowym profilu ChilliBite napisał pod zamieszczonym przeze mnie
linkiem tego utworu "czasem cover lepszy od oryginału" . Dla mnie to nie tak. Wykonanie oryginalne, Adele jest absolutnie porywające i uwielbiam je, ale wersja Linkin Park jest fantastyczna, gra momentami na takich strunach, że słów brak.I na końcu zabrakło mi tylko ... "get well Adele, get well !" .A poniżej dla porównania oryginał Adele - wersja oficjalna "Rolling in the Deep"Ale wróćmy do naszych
baranów, tfu gęsi... otóż ja się,
drodzy moi, gęsi bałam - w dzieciństwie tych gęgających, które szczypały mnie w łydki na podlaskiej wsi. Uciekałam przed nimi z płaczem do babci. "Bałam się" też jajecznicy na gęsich jajkach, bo była jej zawsze ogromna porcja, a ja w dzieciństwie za jajecznicą nie przepadałam, szczególnie taką na
słoninie, brrr. No i gęsi strach tkwił we mnie długie lata. Nie, dziś już nie chadzam
drogami, na których mogłaby mnie
gęś pogonić, ale bałam się gęsi w kuchni. Wielki ptak, no i jak go - w całości? hę? z czym? w życiu żadnego
ptactwa w całości nie robiłam! ja w ogóle z
mięsem i jego przyrządzaniem nieco na bakier jestem... podzielić? jak? ratunku! Ale oto pomroczność i strach jakby ręką odjęła ostatnia gęsia akcja "Czas na Gęsinę" . Miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w warsztatach, szkoleniach, spotkaniach warszawskiego convivium Slow Food - więcej o tym
pisałam w listopadowym wpisie . I tak oto, Świętego Marcina 2011 roku pierwszą
gęś samodzielnie popełniłam :)A poniżej przepisy i kilka fotek z rodzinnej uczty. Kolejną będziemy piec na Boże Narodzenie. Tym razem będzie to
gęś kołudzka, owsiana z samej Kołudy Wielkiej, która właśnie dziś do mnie przyjechała. Wyjątkowo dobrze odkarmiona - ponad 5 kg! - i ... patriotycznie wyrwana z eksportu do sąsiadów :) och... już się nie
mogę doczekać!
Bulion na gęsinie z puplecikamiDelikatny
bulion, o nucie
owoców i
grzybów leśnych. Cudownie smakuje z pulpecikami z gęsiny. na puplecikiskrawki
mięsa z korpusu gęsi - ok 200g
wątróbka,
serce i żołądek gęsi
bułka tartajajko,
sól,
pieprznatka pietruszkiŻołądek obierz z błony, pozostałe
podroby spraw odkrawając błony i twardsze części. Skrawki
mięsa i
podroby zmiel w maszynce do mielenia. Dodaj
jajko,
bułkę tartą, dopraw
solą i sporo
pieprzem i dodaj drobniutko pokrojoną
natkę. Wyrabiaj
mięso, aż będzie gładkie. Odstaw na 2 godziny. Po tym czasie formuj z
mięsa kuleczki wielkości małego
orzecha włoskiego - będziesz je gotować w
bulionie.
bulion na gęsinie1 korpus gęsi2 skrzydła gęsi4
marchewki2 spore
pietruszki1/2
selera1/6 główki
kapusty włoskiejgłówka
czosnku4
cebulekawałek
selera,
pietruszkiok 30g suszonych kapeluszy
borowików100g skórek obranych z szarej renety50g suszonych
śliwek2
liście laurowe, 10 ziaren
ziela angielskiego, 20 ziaren
czarnego pieprzusólKorpus, całe ząbki
czosnku i przekrojoną na pół
cebulę wyłóż na blachę i piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Przełóż do dużego garnka, dodaj skrzydła,
włoszczyznę,
zioła i
grzyby. Zalej ok. 4 litrami
wody i gotuj na minimalnym ogniu przez ponad 2 godziny. Po tym czasie dodaj
śliwki i gotuj jeszcze ok. 20 minut. Dopraw
bulion solą i
pieprzem. Całość przecedź przez sito. Osobno odłóż
śliwki.Zagotuj
bulion ponownie, do gotującego wrzucaj
mięsne kuleczki i gotuj ok. 15 minut.Do każdego talerza wkładaj po kilka pulpecików i
śliwki pokrojone w paseczki. Zalewaj gorącym
bulionem i od razu podawaj.
G ęś pieczona- świętomarcińska lub bożonaro dz eniowa
Gęś podobno bywa w "gatunku twardym" i "gatunku miękkim" - moja trafiła się miękka :) Najpyszniejsze były udka i cudnie podpieczona skóra. Dzieciakom bardzo smakowała pierś. Podaliśmy ją z osobno pieczonym farszem i tłuczonymi z pieczonym
jabłkiem ziemniakami. Ach... pyyycha!1
gęś owsiana o wadze od 4 kg(jeśli Twoja
gęś będzie większa niż 4kg, zwiększ odpowiednio ilość marynaty)marynata2 łyżki
soli2 łyżki suszonego
majeranku1 łyżeczka grubo mielonego
pieprzu1 łyżeczka utłuczonego w moździerzu
ziela angielskiego2
liście laurowe4 łyżki
olejuok 200ml soku świeżo wyciśniętego z
pomarańczy zredukowanego o połowę (do 100ml)do pieczenia200ml soku wyciśniętego z
pomarańczy200ml alzackiego Sylvanderaok 7 szt sporej wielkości
jabłek odmiany szara renetaPrzygotuj brytfannę lub gęsiarkę, w której będzie pieczona
gęś - u mnie była to dość głęboka blacha z kratką w środku. Kratka podniosła
mięso w górę, tłuszcz i sosy z pieczenia zbierały się na dnie.Wszystkie składniki marynaty dokładnie utrzyj w moździerzu lub zmiksuj. Z gęsi odkroiłam kuper i wyjęłam większe części tłuszczu z
tuszki (wytopiłam je osobno w garnku). Całą
gęś natarłam marynatą - od środka i na zewnątrz), włożyłam do przygotowanej brytfanny i odstawiłam do marynowania pod przykryciem na 24 godziny. Następnego dnia polałam
gęś sokiem z
pomarańczy wymieszanym z
winem i obłożyłam plastrami wydrążonych
jabłek (ok 2 szt)) i wstawiłam brytfankę do piekarnika rozgrzanego do 200°C (grill + termoobieg) na 30 minut. Po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 150°C i piekłam jeszcze ok 3 godzin. W trakcie pieczenia, gdy
jabłka zanadto się rumieniły, wymieniałam je na świeże plastry (upieczonych plastrów nie wyrzucaj! przydadzą się do
ziemniaków).
Po ok 1,5 godziny pieczenia przewróciłam
gęś na drugą stronę na ok 30 minut, a
potem znów "piersią w górę" :) już do końca. Przez cały czas, co ok 30 minut, podlewałam ją wytworzonym sosem, w którym przenikały się smaki i aromaty
pomarańczy,
wina i wytapianego tłuszczu, wymieniałam też
jabłka, którymi ją
okryłam. Na 3o minut przed końcem pieczenia wokół gęsi ułożyłam 2
jabłka pokrojone w ćwiartki.Wskazanym jest piec
gęś ok 45min na każdy kilogram wagi. Sposobem Kurta Schellera, odkrawałam kawałek
mięsa z bocznej części, by spróbować, czy już jest dopieczone.
Gęś była wyśmienita!A klarowny tłuszcz zlałam do wytopionego w garnuszku tłuszczy z kupra i
będę go wykorzystywać do konfitowania - jest wspaniałyFarsz do gęsi z piernika
toruńskiego i szarej renetyFarsz jest naprawdę pyszny! - lekko słodkawy, z cudownym aromatem piernika,
wina i
jabłek. Do tej gęsi smakuje idealnie!
200g
toruńskich pierników "katarzynek" bez
czekolady4 duże
jabłka odmiany szara renetaok 50g suchego tartego razowcaok 100g suszonych
śliwek2 łyżki
masła2
cebule100ml alzackiego Sylvandera50ml soku wyciśniętego z
pomarańczymasło i 2 łyżki tartego razowca do natłuszczenia formyPierniki i
jabłka pokrój w dość sporą kostkę i przełóż do miski.
Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na
maśle na złoto. Dodaj
białe wino, sok z
pomarańczy i zredukuj. Wmieszaj
cebulę z
winem do pierników i
jabłek, dodaj tarty razowiec. Dokładnie wymieszaj całość i przełóż do wytłuszczonej i wysypanej tartym razowcem formy. Wstaw do pieca z
kaczką na ok 20-30 min przed końcem pieczenia. Podawaj farsz razem z gęsią.Tłuczone
ziemniaki z pieczonym
jabłkiemUgotuj
ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Utłucz je tłuczkiem, dodaj 2-3 łyżki kwaśnej
śmietany 22% i 2 łyżki
masła. Z upieczonym plastrów
jabłek wybierz delikatnie łyżką białe, kremowe wnętrze. Dodaj je do
ziemniaków i razem dokładnie ubij. Dopraw młotkowanym
pieprzem i
solą. Podawaj razem z pieczoną gęsią. Są wspaniałe!