ßßß Cookit - przepis na SMAK LASU CZYLI GRZYBOWA Z PULPETAMI Z INDYKA

SMAK LASU CZYLI GRZYBOWA Z PULPETAMI Z INDYKA

nazwa

Wykonanie

Kocham zupy miłością bezgraniczną :)
ale zazwyczaj jak to bywa, jedne więcej - inne mniej :-)
Zupa grzybowa należy do tych pierwszych.
Pamiętam, że w moim rodzinnym domu serwowana była jako zupa "czysta" ,lekko zaciągnięta śmietaną i podawana na osobnym talerzyku z ziemniakami tłuczonymi z boczkiem. Ja zupę grzybową podaję z drobnym makaronem i urozmaicam pulpecikami z indyka, które właściwie mogłabym podawać w każdej zupie :) bo sprawiają, że zupa jest syta, pożywna i spokojnie zastępuje I i II danie :)
Jeśli pominiemy klopsiki - spokojnie możemy ją zaserwować także i w Wigilię.
Składniki:
borowiki (ja miałam suszone) - garść
200g pieczarek
bulion (ja miałam drobiowy, ale równie dobrze może być warzywny)
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
1 cebula
400g mielonego z indyka
odrobina granulowanego czosnku
koperek
majeranek
śmietana 12%
2 jajka
kasza manna
łyżka masła sklarowanego
Wykonanie:
Borowiki (ja miałam suszone) moczymy w wodzie ok. 1h. Mięso mielone z indyka mieszamy w misce z 2 całymi jajkami, solą, pieprzem, majerankiem, kaszą manną. Wyrabiamy na gładką masę. Bulion (ja korzystam z wcześniej zamrożonego) wlewamy do garnka, dokładamy obraną pietruszkę, marchewkę, seler, liść laurowy, ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia. Na wrzący bulion wrzucamy uformowane z masy mięsnej pulpety. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw i ugotowania się pulpetów. W międzyczasie na rozgrzanej patelni i łyżce masła sklarowanego podsmażamy na złoty kolor cebulkę. Dodajemy do niej odciśnięte i pokrojone drobno borowiki oraz umyte i drobno pokrojone pieczarki. całość smażymy ok 10 minut. Po tym czasie przekładamy zawartość patelni do garnka z wywarem i klopsikami. Gotujemy całość chwilę i wyciągamy łyżką cedzakową warzywa. Ścieramy je na tarce na oczkach i ponownie dorzucamy do zupy. Teraz pozostało nam tylko doprawić zupę do smaku solą i pieprzem oraz ukwaszoną śmietanką, wcześniej zahartowaną. Całość posypujemy natką lub koperkiem, i serwujemy z wcześniej ugotowanym makaronem.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/10/smak-lasu-czyli-borowikowa-z-pulpetami.html