Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
marchewka 200 gramów
seler 150 gramów
natka pietruszki 0,5 pęczek
grzyby suszone 5 sztuk
ziele angielskie 4 ziarna
liść laurowy 2 sztuk
cebula 1 sztuk
masło 100 gramów
czosnek 4 ząbki
majeranek 1 łyżek stołowych
śmietanka 50 mililitrów
chrzan 1 łyżek stołowychzakwas na barszcz biały 500 mililitrów
kiełbasa biała surowa 2 sztuk
jajka 3 sztuk
śmietana 3 łyżek deserowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone, pokrojone warzywa wrzucić do 2,5 l
wody. Dodać pokruszone
grzyby,
listki laurowe,
ziele angielskie oraz
natkę pietruszki i doprawić lekko
solą. Gotować 30 minut, aż do uzyskania intensywnie pachnącego
wywaru.Oczyszczoną, pokrojoną w drobną kostkę
cebulę zeszklić na 50g
masła razem z posiekanym
czosnkiem i lekko posolić. Dodać do
wywaru i całość chwilę gotować. Cienkim strumieniem wlać do
wywaru wymieszany zakwas, uwazając, by zupa nie była zbyt gęsta lub kwaśna (0,5 l zakwasu na 2-3 l
wywaru). Gotować jeszcze 5 minut. Dodac do zupy
majeranek oraz
smietanę, doprawić
chrzanem oraz
pieprzem.Na 50g
masła mocno podsmażyć
kiełbasę, przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok. 20 minut w 140 stopniach.Pokrojoną na kawałki
kiełbasę włożyć do miseczki oraz ćwiartki
jajek ugotowanych na twardo i zalać barszczem. Porcje udekorować
natka pietruszki i kleksem kwaśnej
śmietany.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
GrzybówPotrawy z JajPotrawy z
MięsaWielkanocZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: