ßßß Cookit - przepis na Barszcz biały z pieczoną kiełbasą i chrzanem

Barszcz biały z pieczoną kiełbasą i chrzanem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
marchewka 200 gramów
seler 150 gramów
natka pietruszki 0,5 pęczek
grzyby suszone 5 sztuk
ziele angielskie 4 ziarna
liść laurowy 2 sztuk
cebula 1 sztuk
masło 100 gramów
czosnek 4 ząbki
majeranek 1 łyżek stołowych
śmietanka 50 mililitrów
chrzan 1 łyżek stołowych
zakwas na barszcz biały 500 mililitrów
kiełbasa biała surowa 2 sztuk
jajka 3 sztuk
śmietana 3 łyżek deserowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone, pokrojone warzywa wrzucić do 2,5 l wody. Dodać pokruszone grzyby, listki laurowe, ziele angielskie oraz natkę pietruszki i doprawić lekko solą. Gotować 30 minut, aż do uzyskania intensywnie pachnącego wywaru.
Oczyszczoną, pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklić na 50g masła razem z posiekanym czosnkiem i lekko posolić. Dodać do wywaru i całość chwilę gotować. Cienkim strumieniem wlać do wywaru wymieszany zakwas, uwazając, by zupa nie była zbyt gęsta lub kwaśna (0,5 l zakwasu na 2-3 l wywaru). Gotować jeszcze 5 minut. Dodac do zupy majeranek oraz smietanę, doprawić chrzanem oraz pieprzem.
Na 50g masła mocno podsmażyć kiełbasę, przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok. 20 minut w 140 stopniach.
Pokrojoną na kawałki kiełbasę włożyć do miseczki oraz ćwiartki jajek ugotowanych na twardo i zalać barszczem. Porcje udekorować natka pietruszki i kleksem kwaśnej śmietany.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Grzybów
Potrawy z Jaj
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12185/Barszcz-bialy-z-pieczona-kielbasa-i-chrzanem