ßßß Cookit - przepis na Żurek na kiełbasie

Żurek na kiełbasie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
cebula 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
grzyby suszone 2 sztuk
miełbasa biała 300 gramów
boczek wędzony 100 gramów
zakwas na żur 2 szklanek
wegeta 1 łyżek deserowych
liść laurowy 1 sztuk
ziele angielskie 3 ziarna
majeranek 2 łyżek deserowych
jajka 2 sztuk
śmietana 125 mililitrów
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczoną cebulę oraz czosnek pokroić, a umyte grzyby namoczyć w pół szklanki wody. Kiełbasę nakłuć w kilku miejscach, a boczek pokroić w kostkę. Zagotować 3 szklanki wody, dodać grzyby, cebule oraz czosnek i lekko posolić. Włożyć kiełbasę oraz połowę boczku i gotować na małym ogniu ok. 40 minut. Po 20 minutach gotowania dodać zakwas oraz przyprawy. Zupę podawać z jajkami ugotowanymi na twardo i śmietaną.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Jaj
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11160/Zurek-na-kielbasie