ßßß Cookit - przepis na Żurek na kiełbasie

Żurek na kiełbasie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
kiełbasa biała 300 gramów
boczek wędzony 100 gramów
zakwas 2 szklanek
cebula 1 sztuk
jajka 2 sztuk
czosnek 2 ząbki
grzyby suszone 2 sztuk
śmietana 0,5 szklanek
przyprawa jarzynowa 1 łyżek deserowych
ziele angielskie 3 ziarna
liść laurowy 1 sztuk
majeranek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
mąka żytnia 100 gramów
skórka razowego chlega - kawałek 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
Wykonanie:
Zakwas: nastawić go na 4-5 dni przed gotowanie. Mąkę wsypać do kamiennego garnka lub do słoja, zalać 2 szklankami ciepłej, przegotowanej wody, wymieszać, włożyć skórkę od chleba i oczyszczone, rozdrobnione 2 ząbki czosnku. Przykryć podwójnie złożoną gazą i postawić w ciepłe miejsce. Jeśli na powierzchni zakwasu utworzy się kożuch z pleśni, usunąć go łyżką.
Żurek: oczyszczoną cebulę i czosnek pokroić w ćwiartki, a umyte grzyby moczyć 2h w 1/4 szklanki wody. Boczek pokroić w kostkę, a kiełbasę nakłuć w kilku miejscach. W garnku zagotować 3 szklanki wody, dodać grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, czosnek oraz cebulę i lekko posolić. Włożyć kiełbasę i gotować ok. 35 minut na małym ogniu. Po 20 minutach gotowania dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Pokrojony w kostkę boczek zrumienić na patelni. Kiełbasę wyjąc z zupy i pokroić na talarki i razem z boczkiem włożyć do zupy. Wlać zakwas i wsypać rozkruszony majeranek, zaciągnąć zupę śmietaną, mieszając zagotować i doprawić przyprawą jarzynową, solą oraz pieprzem. Ugotowane na twardo, poobierane jajka pokroić na cząstki, rozłożyć do talerzy i zalać żurkiem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Zupy
Komentarze:
Autor: martunia0704
Data: 2009-04-30
Świetne i pyszne :))) Polecam !!!
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8416/Zurek-na-kielbasie