ßßß
Cookit - przepis na żurek wielkanocny
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
żurek wielkanocny
Składniki
Wywar mięsny
Boczek wędzony
Grzyby suszone
Kiełbasa biała
Kiełbasa wędzona
Jajko
Ziele angielskie
Pieprz
Liść laurowy
Cebula
Czosnek
Mięso
Sól
Wykonanie
3l
wywaru mięsnego
własny zakwas na żur ( przepis tu )20 dag chudego
wędzonego boczku
3
suszone grzybki
biała kiełbasa
lub
wędzona kiełbasa
ugotowane
jajka
wywar mięsny
:5 ziaren
ziela angielskiego
5 ziaren
pieprzu
3
listki laurowe
1
cebula
2 ząbki
czosnku
ulubione
mięsko
ok 1kg
sól
Ugotować
wywar
,
mięso
wyjąć (ostudzić i będzie
wędliną
na kolację, którą podajemy z
chrzanem
lub
musztardą
, albo sosami tego typu), resztę odcedzić.
Boczek
drobno pokroić, dodać do
wywaru
z resztą przypraw, gotować 15 minut. Wlać zakwas i gotować jeszcze 10 minut.Gotowe!Podajemy z
jajkiem
i
białą kiełbasą
lub mocno uwędzoną
kiełbasą
.
Źródło:
http://swietnakuchnia.blogspot.com/2013/03/zurek-wielkanocny.html
Przepisy powiązane
Żurek na kiełbasie z ziemniakami
Żurek na kiełbasie z ziemniakami
Żurek na kiełbasie z ziemniakami
Żurek na kiełbasie z ziemniakami
Żurek na kiełbasie z ziemniakami
Składniki powiązane (0)