Taco nadziewane bataty na niedzielny obiad

nazwa

Wykonanie

Co dzisiaj gotowaliście na obiad? U nas były taco nadziewane bataty. Przepyszny obiad na niedzielę. Lubicie bataty ? Ja bardzo! Często je przyrządzam na obiad zamiast tradycyjnych ziemniaków. Choć są lekko słodkie to jednak zawierają mniej węglowodanów niż ziemniaki, tak w nawiasie. Wiecie, że ja lubię niskowęglowodanowe potrawy i zawsze szukam takiej alternatywy, która podpasuje mi jak również reszcie rodzinki.
Taką alternatywą niewątpliwie są taco nadziewane bataty. Uwielbiam takie danie, które składają się z wielu składników, ale i tak są proste w przyrządzeniu i bardzo smaczne. Taco sos to nic innego jak sos pomidorowy z dodatkiem mielonego i taco przypraw. Możecie dodać gotową mieszankę taco lub po prostu zrobić własną. To nic trudnego. Zawsze mam kmin rzymski, pieprz kajeński i koriander pod ręką. Są to moje ulubione przyprawy.
Bataty podzieliłam na grube plastry i upiekłam w piekarniku. Jeden batat waży prawie 0,5 kilograma, więc zadowoli w zupełności dwie głodne osoby. Danie podałam z awokado, cheddar, czerwoną fasola mung i chili sosem. Niestety nie miałam limonki ale cytryna też nie była zła. No to co, jesteście głodni i ciekawi przepisu? Znajdziecie go poniżej.
4 porcje
Składniki:
2 bataty, każdy około 500 g
sół i oliwa
500 g mielonego z kurczaka
2 łyżki kokosowego oleju
1 łyżka przecieru pomidorowego
400 g pokrojonych pomidorów z kartonu
1 cebula
1 czosnek solo
2 łyżki świeżo posiekanej kolendry
1 ½ łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu
1 łyżka wędzonej papryki w proszku
30 g cheddar, startego
100 g czerwonej fasoli mung, waga sucha
awokado, rukola, chili sos, jogurt, majonez, cytryna lub limonka, kolendra do podania
Bataty przekrój na pół. Włóż do żaroodpornego naczynia. Oprósz sol i skrop oliw. Piecz w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez około 40 minut. W między czasie ugotuj taco sos. Cebulę i czosnek pokrój w drobna kostkę. Zeszklij na oleju. Dodaj przyprawy, przecier pomidorowy, kolendrę i mielone z kurczaka. Smaż aż kurczak przestanie być krwisty. Wlej pomidory, dopraw solą i gotuj sos przez 20 minut. Ugotuj fasolę mung w lekko osolonej wodzie. Fasolę można kupić ugotowaną z kartonu i zaoszczędzić czas.
Z jogurtu, majonezu i sosu chili wymieszaj sos. Możesz dobrać proporcje jakie ci pasują najbardziej. Ja lubię na ostro i więcej majonezu niż jogurtu. Ułóż bataty na rucoli. Na wierzch nałóż porcję sosu taco, następnie fasolę mung, starty cheddar, awokado. Całość udekoruj kolendra i kawałkami cytryny. Polej danie sosem chili. Smacznego!
P.S.
Jeśli nie lubicie batatów to ten sos możecie podać z makaronem lub domowymi tortillami.
Źródło:https://codojedzenia.pl/taco-nadziewane-bataty-obiad-przepis