ßßß
Bataty podzieliłam na grube plastry i upiekłam w piekarniku. Jeden batat waży prawie 0,5 kilograma, więc zadowoli w zupełności dwie głodne osoby. Danie podałam z awokado, cheddar, czerwoną fasola mung i chili sosem. Niestety nie miałam limonki ale cytryna też nie była zła. No to co, jesteście głodni i ciekawi przepisu? Znajdziecie go poniżej.
4 porcjeSkładniki:2 bataty, każdy około 500 gsół i oliwa500 g mielonego z kurczaka2 łyżki kokosowego oleju1 łyżka przecieru pomidorowego400 g pokrojonych pomidorów z kartonu1 cebula1 czosnek solo2 łyżki świeżo posiekanej kolendry1 ½ łyżeczki kminu rzymskiego1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu1 łyżka wędzonej papryki w proszku30 g cheddar, startego100 g czerwonej fasoli mung, waga suchaawokado, rukola, chili sos, jogurt, majonez, cytryna lub limonka, kolendra do podania
Bataty przekrój na pół. Włóż do żaroodpornego naczynia. Oprósz sol i skrop oliw. Piecz w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez około 40 minut. W między czasie ugotuj taco sos. Cebulę i czosnek pokrój w drobna kostkę. Zeszklij na oleju. Dodaj przyprawy, przecier pomidorowy, kolendrę i mielone z kurczaka. Smaż aż kurczak przestanie być krwisty. Wlej pomidory, dopraw solą i gotuj sos przez 20 minut. Ugotuj fasolę mung w lekko osolonej wodzie. Fasolę można kupić ugotowaną z kartonu i zaoszczędzić czas.Z jogurtu, majonezu i sosu chili wymieszaj sos. Możesz dobrać proporcje jakie ci pasują najbardziej. Ja lubię na ostro i więcej majonezu niż jogurtu. Ułóż bataty na rucoli. Na wierzch nałóż porcję sosu taco, następnie fasolę mung, starty cheddar, awokado. Całość udekoruj kolendra i kawałkami cytryny. Polej danie sosem chili. Smacznego!P.S.Jeśli nie lubicie batatów to ten sos możecie podać z makaronem lub domowymi tortillami.