Wykonanie
Co dzisiaj gotowaliście na obiad? U nas były taco nadziewane
bataty. Przepyszny obiad na niedzielę. Lubicie
bataty ? Ja bardzo! Często je przyrządzam na obiad zamiast tradycyjnych
ziemniaków. Choć są lekko słodkie to jednak zawierają mniej węglowodanów niż
ziemniaki, tak w nawiasie. Wiecie, że ja lubię niskowęglowodanowe potrawy i zawsze szukam takiej alternatywy, która podpasuje mi jak również reszcie rodzinki.Taką alternatywą niewątpliwie są taco nadziewane
bataty. Uwielbiam takie danie, które składają się z wielu składników, ale i tak są proste w przyrządzeniu i bardzo smaczne. Taco sos to nic innego jak
sos pomidorowy z dodatkiem mielonego i taco przypraw. Możecie dodać gotową mieszankę taco lub po prostu zrobić własną. To nic trudnego. Zawsze mam
kmin rzymski,
pieprz kajeński i koriander pod ręką. Są to moje ulubione
przyprawy.
Bataty podzieliłam na grube plastry i upiekłam w piekarniku. Jeden
batat waży prawie 0,5 kilograma, więc zadowoli w zupełności dwie głodne osoby. Danie podałam z
awokado,
cheddar,
czerwoną fasola mung i
chili sosem. Niestety nie miałam
limonki ale
cytryna też nie była zła. No to co, jesteście głodni i ciekawi przepisu? Znajdziecie go poniżej.
4 porcjeSkładniki:2
bataty, każdy około 500 gsół i
oliwa500 g mielonego z
kurczaka2 łyżki
kokosowego oleju1 łyżka
przecieru pomidorowego400 g pokrojonych
pomidorów z kartonu1
cebula1
czosnek solo2 łyżki świeżo posiekanej
kolendry1 ½ łyżeczki
kminu rzymskiego1 łyżeczka kajeńskiego
pieprzu1 łyżka wędzonej
papryki w proszku30 g
cheddar, startego100 g
czerwonej fasoli mung, waga sucha
awokado,
rukola,
chili sos,
jogurt,
majonez,
cytryna lub
limonka,
kolendra do podania
Bataty przekrój na pół. Włóż do żaroodpornego naczynia. Oprósz sol i
skrop oliw. Piecz w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez około 40 minut. W
między czasie ugotuj taco sos.
Cebulę i
czosnek pokrój w drobna kostkę. Zeszklij na
oleju. Dodaj
przyprawy,
przecier pomidorowy,
kolendrę i mielone z
kurczaka. Smaż aż
kurczak przestanie być krwisty. Wlej
pomidory, dopraw
solą i gotuj sos przez 20 minut. Ugotuj
fasolę mung w lekko osolonej wodzie.
Fasolę można kupić ugotowaną z kartonu i zaoszczędzić czas.Z
jogurtu,
majonezu i sosu
chili wymieszaj sos. Możesz dobrać proporcje jakie ci pasują najbardziej. Ja lubię na ostro i więcej
majonezu niż
jogurtu. Ułóż
bataty na
rucoli. Na wierzch nałóż porcję sosu taco, następnie
fasolę mung, starty
cheddar,
awokado. Całość udekoruj
kolendra i kawałkami
cytryny. Polej danie sosem
chili. Smacznego!P.S.Jeśli nie lubicie
batatów to ten sos możecie podać z
makaronem lub domowymi tortillami.