Wykonanie
Dawno, ale to dawno nie gotowałam obiadu po hindusku . Wczoraj zmobilizowało mnie moje dziecko, że skoro jestem wolna to muszę ugotować tikka
masala z klopsikami z mielonego
kurczaka. Do przyrządzenia tego dania konieczny był przegląd lodówki. Jest w nim sporo składników jak świeży
imbir,
chili,
kolendra no i oczywiście
przyprawy. Okazało się, że wszystko miałam pod ręką. Taka ze mnie gospodyni!Orientalne
przyprawy lubię kupować w nasionach, prażyć, a
potem mielić je w moździerzu. Zapach ciepłego
kminu rzymskiego jest cudowny. Jest to moja
przyprawa numer jeden, jeśli gotują obiad po hindusku. Do tikka
masala dodaję przeważnie łyżeczkę
kminu. Tikka
masala to to pyszny sos, który znakomicie pasuje do drobiu. Sos można również zrobić do
ryby. Jest naprawdę uniwersalny. Dzisiaj ugotowałam tikka
masala z klopsikami.
Mielone mięso z kurczaka wydaje się zbyt rzadkie, ale podgrzane szybko staje zwarte. Dlatego rumienię klopsiki szybko, a
potem wrzucam je do sosu na 5 minut, aby doszły.
Wydaje mi się, że mielone czy klopsiki z
kurczaka najlepiej smakują w sosie lub połączone z innymi składnikami jak klopsiki z
groszkiem i
feta . Są wtedy takie miękkie i soczyste. Dlatego tikka
masala z klopsikami z
kurczaka zawsze się uda. Często wracam do tego przepisu oczywiście z myślą co by tu jeszcze w nim ulepszyć.Uwielbiam hinduską kuchnię, bo jest bardzo aromatyczna, ostra i rustykalna. Lubię też sposób podania. Obok tikka
masala znajduje się puszysty
ryż basmati, frytki z
batatów i
limonkowy jogurt z
kolendrą i
miodem.
Sos jest dosyć ostry, więc słodko kwaśny
jogurt jest jak najbardziej na miejscu. Lubicie takie jedzonko?
4 – 6 porcjiSkładniki:1
czosnek solo5 cm świeżego
imbiru2 łyżki
przecieru pomidorowego50 ml
oliwy z oliwekdoniczka dorodnej
kolendry1 czerwone
chili½ łyżeczki
kurkumy¾ łyżeczka nasion
kminu rzymskiego¼ łyżeczki kajeńskiego
pieprzu1 łyżeczka
garam masala2 łyżki
kokosowych wiórków1
cebula2 łyżki
masła400 g
pomidorów krojonych z kartonu300 ml kokosowej
śmietankikokosowe chipsy do posypania
sól do smakuKlopsiki500 g mielonego z
kurczaka1 łyżeczka
soliszczypta
szafranu¼ łyżeczki granulowanego
czosnku2 łyżki
masła do smażeniaDo podania
ryż basmati, tutaj przepisfrytki z
batatów, tutaj przepis
jogurt, tutaj przepisświeży
ogórekćwiartki
limonkiZacznij od przyrządzenia sosu. Obierz
imbir ,
czosnek i pokrój w kostkę. Oczyść
chili z pestek i pokrój. Posiekaj grubo
kolendrę. Umieść
imbir,
chili,
czosnek i
kolendrę w naczyniu i dodaj przecier wraz z
oliwą. Zmiksuj.Na głębokiej patelni rozgrzej
masła. Dodaj pokrojoną
cebulę i smaż aż się zeszkli. Na suchej patelni upraż nasiona
kminu rzymskiego i gorące zgnieć w moździerzu. Dodaj
kmin,
garam masala, kajeński
pieprz i
kurkumę do
cebuli. Smaż przez minutę po czym dodaj zmiksowaną pastę,
pomidory z kartonu i
kokosowe mleko. Na koniec wsyp
kokosowe wiórki. Gotuj sos przez 20 minut.Na patelni rozpuść
masło. Wymieszaj mielone z
przyprawami i uformuj małe kuleczki. Zrumień na
maśle z obu stron i przełóż do sosu. Gotuj sos przez 5 minut. Gotowy sos posyp kokosowymi
chipsami. Podaj danie z
ryżem, frytkami z
batatów,
jogurtem i
ogórkiem. Smacznego!