ßßß
Wydaje mi się, że mielone czy klopsiki z kurczaka najlepiej smakują w sosie lub połączone z innymi składnikami jak klopsiki z groszkiem i feta . Są wtedy takie miękkie i soczyste. Dlatego tikka masala z klopsikami z kurczaka zawsze się uda. Często wracam do tego przepisu oczywiście z myślą co by tu jeszcze w nim ulepszyć.Uwielbiam hinduską kuchnię, bo jest bardzo aromatyczna, ostra i rustykalna. Lubię też sposób podania. Obok tikka masala znajduje się puszysty ryż basmati, frytki z batatów i limonkowy jogurt z kolendrą i miodem. Sos jest dosyć ostry, więc słodko kwaśny jogurt jest jak najbardziej na miejscu. Lubicie takie jedzonko?
4 – 6 porcjiSkładniki:1 czosnek solo5 cm świeżego imbiru2 łyżki przecieru pomidorowego50 ml oliwy z oliwekdoniczka dorodnej kolendry1 czerwone chili½ łyżeczki kurkumy¾ łyżeczka nasion kminu rzymskiego¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu1 łyżeczka garam masala2 łyżki kokosowych wiórków1 cebula2 łyżki masła400 g pomidorów krojonych z kartonu300 ml kokosowej śmietankikokosowe chipsy do posypaniasól do smakuKlopsiki500 g mielonego z kurczaka1 łyżeczka soliszczypta szafranu¼ łyżeczki granulowanego czosnku2 łyżki masła do smażeniaDo podaniaryż basmati, tutaj przepisfrytki z batatów, tutaj przepisjogurt, tutaj przepisświeży ogórekćwiartki limonki
Zacznij od przyrządzenia sosu. Obierz imbir , czosnek i pokrój w kostkę. Oczyść chili z pestek i pokrój. Posiekaj grubo kolendrę. Umieść imbir, chili, czosnek i kolendrę w naczyniu i dodaj przecier wraz z oliwą. Zmiksuj.Na głębokiej patelni rozgrzej masła. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż aż się zeszkli. Na suchej patelni upraż nasiona kminu rzymskiego i gorące zgnieć w moździerzu. Dodaj kmin, garam masala, kajeński pieprz i kurkumę do cebuli. Smaż przez minutę po czym dodaj zmiksowaną pastę, pomidory z kartonu i kokosowe mleko. Na koniec wsyp kokosowe wiórki. Gotuj sos przez 20 minut.Na patelni rozpuść masło. Wymieszaj mielone z przyprawami i uformuj małe kuleczki. Zrumień na maśle z obu stron i przełóż do sosu. Gotuj sos przez 5 minut. Gotowy sos posyp kokosowymi chipsami. Podaj danie z ryżem, frytkami z batatów, jogurtem i ogórkiem. Smacznego!