Wykonanie
Witam po dłuższej przerwie! W związku z rozlicznymi wyjazdami, rozjazdami, urlopami i innymi wypadami zwyczajnie nie miałam czasu zajmować się blogami, mówiąc szczerze nie miałam również czasu ani natchnienia na gotowanie, dlatego powstały spore zaległości. Teraz jednak mam trochę więcej czasu i zanosi się na trochę spokoju, w związku z czym mam nadzieję że uda mi się nadrobić zaległości;)Na początek chciałabym zaprezentować Wam dość nietypową, oryginalną, ale bardzo smaczną zupę - zupę
bananową. Spokojnie, nie będzie to jakiś kleik dla dzieci, ale pyszna, aromatyczna, pachnąca
przyprawami, słodko - kwaśna i lekko ostra, sycąca potrawa.
oliwa lub
masło1 duży ząbek
czosnku1 średnia
cebula2 łyżeczki
przyprawy curry100 gram
ryżu500-700 ml
bulionu warzywnego3-4
bananysól,
pieprz0,5 łyżeczki
kurkumyjogurt lub
śmietanalimonka sok i plasterki do przybrania
chili w proszku (opcjonalnie do smaku)
kolendra, kumin,
garam masala (opcjonalnie po około 0,5 łyżeczki)czerwona
papryczka chili do przybraniaNa głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć na nim przeciśnięty przez praskę
czosnek i drobno pokrojoną
cebulę, zeszklić, ale nie dopuścić, aby
cebula się przysmażyła na brązowo. Dodać
przyprawę curry i
kurkumę, smażyć przez kolejne kilka minut, w razie potrzeby podlać niewielką ilością
wody. Dodać
ryż, zalać bulinem i dusić na małym ogniu aż
ryż wchłonie cały bulin i będzie miękki (około 20 minut). Opcjonalnie, jeżeli chcemy przygotować ostrzejszą potrawę, można dodać
chili w proszku, podobnie jeżeli chcemy, aby zupa była bardziej aromatyczna, można dosypać przypraw takich jak
kolendra w proszku, kumin,
garam masala. Gdy
ryż będzie miękki dodać pokrojone
banany, chwilę gotować, następnie dokładnie zmiksować. W zależności od pożądanej gęstości dodać odpowiednią ilość
jogurtu lub
śmietany (wersja light), doprawić do smaku
solą i
pieprzem, wcisnąć sok z części
limonki (również do smaku). Podawać na ciepło przybrane świeżą czerwoną
papryczką chili i plasterkiem
limonki.
Smacznego!