Wykonanie
Dzień dobry!Pogoda znów nas nie rozpieszcza, zamiast
słonecznej wiosny zafundowała nam deszcz i chłód. Miejmy nadzieję, że już wkrótce wiosna zagości u nas na dobre, w końcu widać już przebiśniegi (w tym roku wyjątkowo nie musiały się przebijać przez śnieg ;-) ), na drzewach za moim oknem są już pączki, a mi towarzyszy lekki katar, co zwiastuje pierwsze wiosenne pylenie roślin.Dzisiaj na rozgrzanie przedstawiam Wam indyjskie
curry butter chicken czyli
kurczaka w
maśle. Takie danie miałam okazję jeść już w Ganeshu oraz na Najedzeni
Fest, więc spróbowałam je przygotować w domu. Wyszło bardzo smaczne, aromatyczne i sycące danie. W sam raz na chłodniejszy dzień. Jeśli lubicie bardziej ostre
curry, dodajcie więcej
papryczki chili.
Przepis pochodzi ze strony BBC .Składniki:Marynata:100 ml
jogurtusok z 1
limonki4 ząbki
czosnku2,5 cm kawałek
imbiru1 łyżeczka mielonego kuminu1 łyżka posiekanej
kolendry1 łyżeczka
przyprawy garam masalaszczypta wędzonej
papryki i
soliKurczak:2
piersi z kurczaka25 g
masłasok z 1/2
cytrynySos:100 g
masła1
cebula2,5 cm kawałek
imbiru100 g passaty pomidorowej1 mała
papryczka chili200 ml
śmietanki 36%sól,
pieprzDodatki:posiekana
kolendrachlebek naan
ryżWykonanie:Wieczorem, dzień przed przygotowywaniem
curry robimy marynatę do
kurczaka. Wszystkie składniki marynaty miksujemy na gładką masę i umieszczamy w niej
kurczaka (może być pokrojony w kostkę lub paski). Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki.
Kurczaka oczyszczamy lekko z marynaty i podsmażamy na rozgrzanym grillu przez około 5 minut, następnie
kurczaka smarujemy
masłem i polewamy
sokiem z cytryny, pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st.Następnie przygotowujemy sos - na patelni roztapiamy
masło, dodajemy posiekaną
cebulę i ją szklimy, następnie dodajemy posiekany
czosnek i
imbir, passatę, posiekane
chili (bez białych części i nasionek) i
przyprawy. Podgrzewamy kilka minut. Następnie dodajemy zahartowaną
śmietankę, mieszamy i wkładamy
kurczaka do sosu, gotujemy jeszcze chwilę. Jeśli lubicie gęste sosy, należy go odparować.Gotowe butter chicken
curry podajemy z
ryżem,
chlebkiem naan, posypane świeżą
kolendrą.
Smacznego!