Zapiekany bakłażan nadziewany pikantnym sosem

nazwa

Wykonanie

Lubię eksperymentować z żywnością. Zapiekany bakłażan nadziewany pikantnym sosem z mielonego mięsa to właśnie takie danie, gdzie zamiast zwykłego, mięsnego sosu mogę zrobić coś innego i bardziej ekscytującego.
Zamiast siekać oberżynę i wrzucić do sosu można zrobić odwrotnie! Sosem wypełnić bakłażany.
Bakłażany trzeba przygotować wcześniej. Ja najpierw solę oberżynę i odstawiam na pół godziny, wtedy będzie ona miękka i soczysta po zapieczeniu w piekarniku. Nie potrzeba też tyle oliwy .
Składniki:
2 bakłażany, średnie
500 gram mięsa wołowowieprzowego, mielonego
1 cebula, duża
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka chili w proszku
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 puszka posiekanych pomidorów
1 łyżka oleju do smażenia
1 łyżka oliwy z oliwek do posmarowania
świeża kolendra do dekoracji
Wykonanie:
Podziel bakłażany wzdłuż na dwie części każdy. Wydrąż środki, które zachowaj do sosu.
Posól oberżynę i zostaw na 30 minut.
Obierz cebulę i posiekaj drobno. Obierz i przeciśnij czosnek.
Podsmaż cebulę i czosnek na oleju z przyprawami. Dodaj Wydrążone środki oberżyny i mięso i smaż tak długo aż mięso nie będzie krwawe.
Dodaj pomidory i przecier. Dopraw solą i gotuj sos przez 10 minut.
Pomaluj bakłażany oliwką i napełnij sosem. Zapiekaj bakłażany w temperaturze 175 ° C przez 20 minut.
Źródło:http://codojedzenia.pl/zapiekany-baklazan-nadziewany-pikantnym-sosem