Lubię eksperymentować z żywnością. Zapiekany bakłażan nadziewany pikantnym sosem z mielonego mięsa to właśnie takie danie, gdzie zamiast zwykłego, mięsnego sosu mogę zrobić coś innego i bardziej ekscytującego.Zamiast siekać oberżynę i wrzucić do sosu można zrobić odwrotnie! Sosem wypełnić bakłażany.Bakłażany trzeba przygotować wcześniej. Ja najpierw solęoberżynę i odstawiam na pół godziny, wtedy będzie ona miękka i soczysta po zapieczeniu w piekarniku. Nie potrzeba też tyle oliwy .Składniki:2 bakłażany, średnie500 gram mięsa wołowowieprzowego, mielonego1 cebula, duża3 ząbki czosnku1 łyżeczka mielonego kminu1 łyżeczka mielonej kolendry1 łyżeczka chili w proszku1 łyżka przecieru pomidorowego1 puszka posiekanych pomidorów1 łyżka oleju do smażenia1 łyżka oliwy z oliwek do posmarowaniaświeża kolendra do dekoracjiWykonanie:Podziel bakłażany wzdłuż na dwie części każdy. Wydrąż środki, które zachowaj do sosu.Posóloberżynę i zostaw na 30 minut.Obierz cebulę i posiekaj drobno. Obierz i przeciśnij czosnek.Podsmaż cebulę i czosnek na oleju z przyprawami. Dodaj Wydrążone środki oberżyny i mięso i smaż tak długo aż mięso nie będzie krwawe.Dodaj pomidory i przecier. Dopraw solą i gotuj sos przez 10 minut.Pomaluj bakłażanyoliwką i napełnij sosem. Zapiekaj bakłażany w temperaturze 175 ° C przez 20 minut.