Wykonanie
ODROBINA UCIEKAJĄCEGO LATA...Dzisiejsza pogoda za oknem (bynajmniej we Wrocławiu)
mówi do nas, że lato się oddala i koniec końców nadejdzie deszczowa jesień a zaraz po niej zima...Powróćmy zatem na moment do ogrodu pełnego letnich
warzyw i owoców.... niekoniecznie w
słonecznej Grecji... zróbmy dzisiaj
fasolkę szparagową po grecku... Dokładnie taką jaką nauczyłam się robić pod śródziemnomorskim słońcem...
SKŁADNIKI:1/2 kg
fasolki szparagowej (u mnie żółta),5 świeżych
pomidorów ( lub 1 puszka krojonych),2 ząbki
czosnku,szczypta mielonego
chilli,
natka pietruszki,1
cebula,
oliwa lub
olej,
przyprawy:
bazylia,
sól,
pieprzWYKONANIE:
Fasolkę myjemy i obcinamy jej końcówki. Nie
będę jej tradycyjnie gotować w osolonej wodzie, lecz dusić w patelni wok. Wrzucamy do woka i podlewamy szklanką
wody - możemy dodać troszkę
soli - jak kto woli. Przykrywamy i dusimy do miękkości (około 10 minut) na wolnym ogniu.Na innej patelni na
oliwie lub
oleju szklimy
cebulę z
czosnkiem i dodajemy
pomidory. Doprawiamy do smaku
przyprawami. Kiedy nasza
fasolka będzie miękka, odlewamy z niej
wodę i do woka przelewamy przygotowany na drugiej patelni
sos pomidorowy. Całośc podajemy udekorowane
natką pietruszki.Samo zdrowie!SMACZNEGO !!!