ßßß Cookit - przepis na FASOLKA SZPARAGOWA PO GRECKU

FASOLKA SZPARAGOWA PO GRECKU

nazwa

Wykonanie

ODROBINA UCIEKAJĄCEGO LATA...
Dzisiejsza pogoda za oknem (bynajmniej we Wrocławiu) mówi do nas, że lato się oddala i koniec końców nadejdzie deszczowa jesień a zaraz po niej zima...
Powróćmy zatem na moment do ogrodu pełnego letnich warzyw i owoców.... niekoniecznie w słonecznej Grecji... zróbmy dzisiaj fasolkę szparagową po grecku... Dokładnie taką jaką nauczyłam się robić pod śródziemnomorskim słońcem...
SKŁADNIKI:
1/2 kg fasolki szparagowej (u mnie żółta),
5 świeżych pomidorów ( lub 1 puszka krojonych),
2 ząbki czosnku,
szczypta mielonego chilli,
natka pietruszki,
1 cebula,
oliwa lub olej,
przyprawy: bazylia, sól, pieprz
WYKONANIE:
Fasolkę myjemy i obcinamy jej końcówki. Nie będę jej tradycyjnie gotować w osolonej wodzie, lecz dusić w patelni wok. Wrzucamy do woka i podlewamy szklanką wody - możemy dodać troszkę soli - jak kto woli. Przykrywamy i dusimy do miękkości (około 10 minut) na wolnym ogniu.
Na innej patelni na oliwie lub oleju szklimy cebulę z czosnkiem i dodajemy pomidory. Doprawiamy do smaku przyprawami. Kiedy nasza fasolka będzie miękka, odlewamy z niej wodę i do woka przelewamy przygotowany na drugiej patelni sos pomidorowy. Całośc podajemy udekorowane natką pietruszki.
Samo zdrowie!
SMACZNEGO !!!
Źródło:http://alexandrascuisine.blogspot.com/2012/09/odrobina-uciekajacego-lata.html