ßßß Cookit - przepis na Karnibahar mussaka

Karnibahar mussaka

nazwa

Wykonanie

Dziś na szybko, ze składników znalezionych w lodówce...Turecka kuchnia bardzo mi przypadła do gustu, jest nieskomplikowana, bazuje na prostym połączeniu smaków, zawiera dużą ilość warzyw, moje ulubione przyprawy czyli kumin i kolendrę i oczywiście aromatyczną miętę. Dziś zajadam się zapiekanką turecką z baraniną i warzywami i polecam przepis :)
Karnibahar mussaka
Inspiracja z tej strony - klik z moimi zmianami
Składniki:
400 g zmielonego mięsa baraniego
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
3łyżki oleju
sól oraz pieprz
1mały kalafior
1 mały bakłażan
1 puszka krojonych pomidorów
3 sparzone i obrane pomidory
1 łyżka suszonej mięty
1 łyżeczka kolendry
kumin do smaku
1 mała papryczka chili
Przygotowanie:
Smażymy mięso oraz cebulkę i czosnek na oleju przez około 10 minut, czekamy do momentu aż mięso skruszeje. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz krojone pomidory, które sparzyliśmy. Wszystko gotujemy aż pomidory się rozlecą. W tym czasie dzielimy kalafiora na małe cząstki i odkładamy a bakłażana kroimy w plastry, solimy i odkładamy na 15 minut, następnie osuszamy ręcznikiem papierowym z wody, układamy na blasze, skrapiamy odrobiną oliwy i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C . Gdy mięso z pomidorami stało się dość gęste, doprawiamy je przyprawami, chili oraz miętą. Wkładamy do naczynia żaroodpornego na dno plastry upieczonego bakłażana, mięso i kalafior i tak na zmianę. Zapiekamy 30 minut, podajemy z kaszą bulgur.
Smacznego:)
Dodaję do akcji:
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2012/10/karnibahar-mussaka.html