Wykonanie
Dziś na szybko, ze składników znalezionych w lodówce...Turecka kuchnia bardzo mi przypadła do gustu, jest nieskomplikowana, bazuje na prostym połączeniu smaków, zawiera dużą ilość warzyw, moje ulubione
przyprawy czyli kumin i
kolendrę i oczywiście aromatyczną
miętę. Dziś zajadam się zapiekanką turecką z
baraniną i warzywami i polecam przepis :)
Karnibahar mussakaInspiracja z tej strony - klik z moimi zmianamiSkładniki:400 g zmielonego
mięsa baraniego1 duża
cebula4 ząbki
czosnku3łyżki
olejusól oraz
pieprz1mały
kalafior1 mały
bakłażan1 puszka krojonych
pomidorów3 sparzone i obrane
pomidory1 łyżka suszonej
mięty1 łyżeczka
kolendrykumin do smaku1 mała
papryczka chiliPrzygotowanie:Smażymy
mięso oraz
cebulkę i
czosnek na
oleju przez około 10 minut, czekamy do momentu aż
mięso skruszeje. Następnie dodajemy
pomidory z puszki oraz krojone
pomidory, które sparzyliśmy. Wszystko gotujemy aż
pomidory się rozlecą. W tym czasie dzielimy
kalafiora na małe cząstki i odkładamy a
bakłażana kroimy w plastry, solimy i odkładamy na 15 minut, następnie osuszamy ręcznikiem papierowym z
wody, układamy na blasze, skrapiamy odrobiną
oliwy i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C . Gdy
mięso z
pomidorami stało się dość gęste, doprawiamy je
przyprawami,
chili oraz
miętą. Wkładamy do naczynia żaroodpornego na dno plastry upieczonego
bakłażana,
mięso i
kalafior i tak na zmianę. Zapiekamy 30 minut, podajemy z
kaszą bulgur.Smacznego:)Dodaję do akcji: