ßßß
Bakłażany umyć, pokroić w plastry o grubości 2 cm. Ułożyć na talerzu i posypać solą. Zostawić na jakiś czas, a gdy pojawią się na nim kropelki wody, zetrzeć ręcznikiem kuchennym lub chusteczką.Przygotować sos: cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, następnie dodać pokrojony na kawałki czosnek. Chwilę podsmażyć. Dodać pomidory bez skórki, pokrojone na kawałki, pomidory z puszki i smażyć aż się nieco rozpadną, a sok odparuje. Pod koniec dodajemy liście posiekane bazylii. Doprawiamy solą, pieprzem, chili, tak by było wyczuwalnie ostre.Bakłażany układamy na blaszce wysmarowanej olejem i zapiekamy przez 10 minut w 180ºC. Następnie wyjmujemy z piekarnika. Na blaszkę (lub naczynie do zapiekania) wylewamy 1/3 sosu pomidorowego, układamy na nim bakłażany, polewamy je resztą sosu i układamy na tym fetę pokrojoną na plastry. Zapiekamy w 180ºC przez 15 minut. Podajemy ciepłe jako samodzielna przekąska lub dodatek do mięs.