Wykonanie
Baba ghanoush
to danie kuchni arabskiej, popularne na Bliskim Wschodzie i w Egipcie.
Jest to pasta/ dip której podstawowym składnikiem jest
opieczony
bakłażan i pasta sezamowa tahini.
Do pasty baba ghanoush można dodać posiekaną
natkę pietruszki,
cebulkę,
sok z cytryny lub rozdrobnionego
pomidora.
Pasuje też rozgnieciony
czosnek,
mięta,
kmin rzymski lub wędzona
papryka w proszku.
Składniki:
1
bakłażan1 łyżka pasty sezamowej tahini
ząbek
czosnkuwędzona
papryka w proszku
sok z połowy
cytrynysól i
pieprz do smaku
kmin rzymski
oliwa z oliwekłyżka posiekanej
natki pietruszki (niestety zabrakło jej w lodówce...;-))
Salsa warzywna:
pomidorawokadocebulaPrzekrojonego na pół
bakłażana upiekłam w piekarniku w temp.220-240 stopni.
Powinno się go skropić
oliwą i posolić.
Czas pieczenia około 20-30 minut.
Bakłażan powinien być ciemno brązowy z miękkim miąższem.
Można też upiec go na grillowej patelni.
Po wyjęciu ostudziłam i obrałam ze skórki.
Miąższ odcisnęłam z nadmiaru
wody.
Dodałam następnie pastę tahini,
czosnek,
sok z cytryny i
przyprawy.
Można wszystko rozgnieść widelcem lub
bakłażana drobno pokroić.
Ja użyłam blendera i wszystko zmiksowałam.
Na wierzchu można polać odrobiną
oliwy.
Wstawiłam do lodówki na około 2 godziny.
Pastę baba ghanoush można podawać z plackami chlebowymi
pita.
Ja w zastępstwie użyłam grzanek z
bułki.
Podawałam z salsą z
pomidora,
cebulki i
awokado.
Smacznego!