ßßß
Atrakcyjne, apetyczne i sycące burgery z kotletami buraczano-jaglanymi to zachwycająca wizualnie i smakowo bezmięsna propozycja na obiad.Burgery przygotuj ze startych na tarce buraków, posiekanej cebuli z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ugotowanej kaszy jaglanej, jajka, łyżki oleju i soku z cytryny. Opcjonalnie dodaj kilka kropli Maggi i podprażone nasiona słonecznika lub posiekane pestki z dyni. Uformuj burgery i piecz przez minimum kwadrans w piekarniku rozgrzanym do 200°C – po tym czasie odwróć burgery na drugą stronę i piecz znów przez 15 minut.W międzyczasie podpiecz duże pełnoziarniste bułki (możesz wybrać też np. bułki z pestkami dyni, z makiem czy słonecznikiem). Dół każdej bułki posmaruj majonezem i ketchupem, połóż na każdej połówce kotleta i kolejne dodatki, np. dowolne warzywa. Zakryj całość drugą połówką. Obie części możesz połączyć przez przebicie dużą wykałaczką lub patyczkiem.Kanapki na śniadanie to jeden z najszybszych i najprostszych pomysłów, ale czasami nadchodzi moment, w którym ma się ochotę na odstawienie ich na boczny tor…W ramach kulinarnych eksperymentów możesz dać szansę jeszcze swojemu ulubionemu pieczywu na śniadanie, a zmienić to, z czym jesz kanapki – i co możesz przygotować już wieczorem, aby rano przyspieszyć przygotowanie się do wyjścia.Skoro kaszę jaglaną możemy włożyć do burgera, to czemu nie położyć jej na kanapki w paście makrelowo-jaglanej ze szczypiorkiem, majonezem i pieprzem czosnkowym ? Kaszę wystarczy ugotować i wymieszać z pozostałymi składnikami – makrelę możesz kupić w puszce lub wybrać inną rybę (np. tuńczyka czy szproty). Wypróbuj też dodanie do pasty drobno posiekanego ogórka kiszonego i cebulki. Na wierzch kanapki możesz położyć np. kiełki brokułu czy rukolę.Delektuj się kaszą w słodkim deserze!
Kiedy masz na myśli kasze, przepisy, jakie przychodzą Ci do głowy, mogą kojarzyć się przede wszystkim z potrawami wytrawnymi – tymczasem kasza jaglana to doskonała podstawa do zrobienia słodkiego, kuszącego kubki smakowe i przepysznego deseru, rozpływającego się w ustach i pozostawiającego tęsknotę po ostatniej łyżeczce.Sernik bez pieczenia z kaszą jaglaną to prosty do przygotowania deser, który nie jest dużym wyzwaniem, jak np. upieczenie sernika w kąpieli. 2 szklanki kaszy jaglanej gotuj przez kwadrans w mleku, następnie zmiksuj ją z 800 ml jogurtu, cukrem (np. brązowym) i cukrem waniliowym (wybierz ilość wg upodobań – tylko nie przesłodź!), potem dodaj do masy żelatynę (8 łyżeczek rozpuszczonych w 1/3 szklanki gorącej wody), zmiksuj ponownie całość.Wybraną formę wyłóż folią spożywczą i przełóż masę. Na wierzch wysyp ulubione owoce, wstaw sernik z kaszy jaglanej do lodówki do schłodzenia.W międzyczasie przygotuj owocową galaretkę wg przepisu na opakowaniu, ostudź i wylej ją na wierzch sernika. Ponownie wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Przed podaniem sernik możesz udekorować listkami mięty.Wszystkie przepisy pochodzą ze strony Smakasze - wszystko o kaszach, gdzie znajdziesz jeszcze więcej pomysłów na dania i desery z kaszą jaglaną i pozostałymi rodzajami kasz. Jeśli masz pytania na temat ich spożywania, porady może udzielić Ci dietetyk.