Wykonanie
Kolorowe przekąski na karnawał, które zaskoczą twoich gościmateriały prasowe07 . 01.2016 12:42A A A

Francuskie sakiewki (materiały prasowe)



Zobacz zdjęcia (4)Karnawał to czas szalonej zabawy i spotkań z przyjaciółmi. Ten wyjątkowy okres w roku można świętować na wiele sposobów: wytworne bale, klubowe imprezy, kameralne spotkania w gronie przyjaciół. Nie od dziś wiadomo, że najlepiej wychodzą te ostanie, czyli domówki spędzane wspólnie z bliskimi. W ten szczególny czas warto zaskoczyć swoich gości i przygotować dla nich proste dania, które dzięki odpowiednio dobranym składnikom skradną ich podniebienia. Dodatkowym plusem karnawałowego menu, jest to, że potrawy nie wymagają dużego nakładu pracy, dzięki
czemu zaoszczędzimy czas i będziemy mogli w szampańskiej atmosferze przygotować się do tego wyjątkowego, karnawałowego spotkania.Francuskie sakiewki ze
szpinakiem i
orzechamiSkładniki:1 opakowanie
ciasta francuskiego200 g
mrożonego szpinaku2 ząbki
czosnku75 g
orzechów włoskich Chandler Bakalland50 g
sezamu100 g suszonych fig duże
owoce Bakalland1 łyżka
oliwysól i
pieprz do smaku1
żółtkoCiasto francuskie (w temperaturze pokojowej) kroimy w prostokąty. Na patelni podsmażamy na
oliwie szpinak z posiekanym
czosnkiem. Dodajemy do tego posiekane
orzechy włoskie, pokrojone drobno
figi oraz
sól i
pieprz. Po wystudzeniu gotowy farsz układamy na cieście. Formujemy z niego sakiewki, gotowe smarujemy
żółtkiem i posypujemy
sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni. Pieczemy ok. 20 minut, aż sakiewki delikatnie się przyrumienią. Gotowe!Tartaletki z
suszonymi morelami,
serem pleśniowymSkładniki:300 g
mąki pszennej200 g
masła100 g
cukru pudru2
żółtka100 g
suszonych moreli Bakalland250 g
sera pleśniowego1 duża
cebula50 ml
śmietanki 30%1 łyżeczka
tymiankusól i
pieprz do smaku
Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej
cukier puder oraz zimne
masło. Wszystkie składniki siekamy nożem. Dodajemy
żółtka, szybko wyrabiamy ciasto . Odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto, wałkujemy, przekładamy do małych foremek. Na wyłożone ciasto układamy
ser pleśniowy, drobno pokrojone
morele, posiekaną
cebulę. Wszystko zalewamy
śmietanką 30%, doprawiamy
solą i
pieprzem. Posypujemy
tymiankiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 - 25 minut.
Czekoladowe trufle z
migdałami i
suszoną żurawinąSkładniki:100 g miękkiego
masła100 g
gorzkiej czekolady50 g
mlecznej czekolady100 g
cukru pudru100 g
żurawiny z
sokiem z
granatu Bakalland100 g
migdałów Bakalland75 g
orzechów włoskich Chandler Bakallandgorzkie
kakao do obtoczenia
Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli
wodnej (w miseczce ustawionej na garnku z gotującą się
wodą), a następnie lekko studzimy.
Masło kroimy w drobną kostkę, ucieramy z
cukrem pudrem do uzyskania gładkiej masy. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce letniej
czekolady. Nie przestajemy miksować aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy dodajemy
żurawinę i całość odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Ze schłodzonej masy formujemy kulki: nabieramy masę łyżeczką i toczymy w dłoniach, a następnie obtaczamy w
kakao, zmieszanym z posiekanymi
migdałami i
orzechami włoskimi. Gotowe odstawiamy ułożone na talerzu do lodówki.Soczyste
owoce pod kruszonkąSkładniki na kruszonkę:250 g
mąki pszennej120 g
brązowego cukru150 g
masłaSkładniki na farsz:5 dużych
jabłek2 łyżeczki
cynamonu75 g
płatków migdałowych Bakalland100 g
żurawiny suszonej Bakalland100 g
wiśni soczystej Bakalland60 g Złotych
owoców Bakalland1 szklanka
soku pomarańczowego3 łyżki płynnego
mioduJabłka myjemy i kroimy w duże plastry. Wydrążamy pestki.
Sok pomarańczowy mieszamy z
miodem i
cynamonem, dodajemy do niego
żurawinę,
wiśnie, Złote
owoce i odstawiamy na 20 minut. W osobnym naczyniu umieszczamy miękkie
masło,
mąkę i
cukier. Delikatnie, palcami wyrabiamy kruszonkę. Wcześniej przygotowaną formę smarujemy
masłem. Układamy plastry
jabłek, sok z
żurawiną,
wiśniami i miechunką. Posypujemy
płatkami migdałów. Na samą górę kładziemy kruszonkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut, aż kruszonka stanie się złocista.