ßßß
Francuskie sakiewki (materiały prasowe)

Zobacz zdjęcia (4)Karnawał to czas szalonej zabawy i spotkań z przyjaciółmi. Ten wyjątkowy okres w roku można świętować na wiele sposobów: wytworne bale, klubowe imprezy, kameralne spotkania w gronie przyjaciół. Nie od dziś wiadomo, że najlepiej wychodzą te ostanie, czyli domówki spędzane wspólnie z bliskimi. W ten szczególny czas warto zaskoczyć swoich gości i przygotować dla nich proste dania, które dzięki odpowiednio dobranym składnikom skradną ich podniebienia. Dodatkowym plusem karnawałowego menu, jest to, że potrawy nie wymagają dużego nakładu pracy, dzięki czemu zaoszczędzimy czas i będziemy mogli w szampańskiej atmosferze przygotować się do tego wyjątkowego, karnawałowego spotkania.Francuskie sakiewki ze szpinakiem i orzechamiSkładniki:1 opakowanie ciasta francuskiego200 g mrożonego szpinaku2 ząbki czosnku75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland50 g sezamu100 g suszonych fig duże owoce Bakalland1 łyżka oliwysól i pieprz do smaku1 żółtkoCiasto francuskie (w temperaturze pokojowej) kroimy w prostokąty. Na patelni podsmażamy na oliwie szpinak z posiekanym czosnkiem. Dodajemy do tego posiekane orzechy włoskie, pokrojone drobno figi oraz sól i pieprz. Po wystudzeniu gotowy farsz układamy na cieście. Formujemy z niego sakiewki, gotowe smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni. Pieczemy ok. 20 minut, aż sakiewki delikatnie się przyrumienią. Gotowe!Tartaletki z suszonymi morelami, serem pleśniowymSkładniki:300 g mąki pszennej200 g masła100 g cukru pudru2 żółtka100 g suszonych moreli Bakalland250 g sera pleśniowego1 duża cebula50 ml śmietanki 30%1 łyżeczka tymiankusól i pieprz do smakuMąkę przesiewamy i dodajemy do niej cukier puder oraz zimne masło. Wszystkie składniki siekamy nożem. Dodajemy żółtka, szybko wyrabiamy ciasto . Odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto, wałkujemy, przekładamy do małych foremek. Na wyłożone ciasto układamy ser pleśniowy, drobno pokrojone morele, posiekaną cebulę. Wszystko zalewamy śmietanką 30%, doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy tymiankiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 - 25 minut.Czekoladowe trufle z migdałami i suszoną żurawinąSkładniki:100 g miękkiego masła100 g gorzkiej czekolady50 g mlecznej czekolady100 g cukru pudru100 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland100 g migdałów Bakalland75 g orzechów włoskich Chandler Bakallandgorzkie kakao do obtoczeniaCzekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej (w miseczce ustawionej na garnku z gotującą się wodą), a następnie lekko studzimy. Masło kroimy w drobną kostkę, ucieramy z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej masy. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce letniej czekolady. Nie przestajemy miksować aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy dodajemy żurawinę i całość odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Ze schłodzonej masy formujemy kulki: nabieramy masę łyżeczką i toczymy w dłoniach, a następnie obtaczamy w kakao, zmieszanym z posiekanymi migdałami i orzechami włoskimi. Gotowe odstawiamy ułożone na talerzu do lodówki.Soczyste owoce pod kruszonkąSkładniki na kruszonkę:250 g mąki pszennej120 g brązowego cukru150 g masłaSkładniki na farsz:5 dużych jabłek2 łyżeczki cynamonu75 g płatków migdałowych Bakalland100 g żurawiny suszonej Bakalland100 g wiśni soczystej Bakalland60 g Złotych owoców Bakalland1 szklanka soku pomarańczowego3 łyżki płynnego mioduJabłka myjemy i kroimy w duże plastry. Wydrążamy pestki. Sok pomarańczowy mieszamy z miodem i cynamonem, dodajemy do niego żurawinę, wiśnie, Złote owoce i odstawiamy na 20 minut. W osobnym naczyniu umieszczamy miękkie masło, mąkę i cukier. Delikatnie, palcami wyrabiamy kruszonkę. Wcześniej przygotowaną formę smarujemy masłem. Układamy plastry jabłek, sok z żurawiną, wiśniami i miechunką. Posypujemy płatkami migdałów. Na samą górę kładziemy kruszonkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut, aż kruszonka stanie się złocista.