Wykonanie
Mocno
czekoladowe brownie nie jest nowością kulinarną, a raczej tradycyjnym wypiekiem o wieloletniej tradycji. Na bazie kolejnych cukierniczych doświadczeń doczekało się wielu metamorfoz – dzisiaj może być serwowane na wiele sposobów z udziałem dodatków i dekoracji, które zachwycą każdego estetę. Sprawdź nasz przepis na brownie z białą i
mleczną czekoladą, aby odkryć ten wspaniały smak na nowo i podzielić się nim z bliskimi.Trudno jednoznacznie określić, kiedy i gdzie powstało to uwielbiane na całym świecie
ciastko. Niektóre źródła głoszą, że jego autorką jest Pani Brown – amerykańska gospodyni domowa, która, piekąc ciasto
czekoladowe zapomniała dodać do niego
proszku do pieczenia. Jak nietrudno się domyślić wypiek nie wyrósł, ale też nie okazał się zakalcem. Po spróbowaniu zachwycił degustatorów głębokim smakiem, pięknym aromatem oraz idealną strukturą – nieco wilgotną i ciężką.Do dzisiaj przepis na takie ciasto
czekoladowe brownie jest powielany i ubóstwiany na całym świecie. Spotkasz go w kawiarenkach zlokalizowanych przy luksusowych deptakach w Paryżu, jak również w amerykańskich restauracjach serwujących dania fast food. A gdy skorzystasz z naszego przepisu, będziesz mógł cieszyć się jego walorami na co dzień i to w zaciszu własnego domu.Składniki na browniePodstawowymi składnikami brownie są
kakao i
czekolada. W naszej wariacji jest to połączenie
czekolady gorzkiej oraz białej, a dla podkręcenia walorów odżywczych dania, również
orzechy (
migdały, włoskie lub inne, według uznania). Sprawia to, że z wyglądu oraz w smaku deser zachwyca i zachęca do sięgnięcia po dokładkę. Dlatego przygotuj składniki, zarezerwuj sobie około 20 minut na przygotowania (plus czas potrzebny na pieczenie) i do dzieła!Przygotuj:½ tabliczki
czekolady gorzkiej E.Wedel i ½ tabliczki
czekolady białej E.Wedel,2 łyżki
kakao,5 kopiastych łyżek
cukru pudru,2
jajka,szczypta
soli,¾ szklanki
mąki pszennej do wypieków,ziarna z jednej
laski wanilii,posiekane
orzechy –
migdały lub
orzechy włoskie,70 gramów
masła.Roztop
czekoladę gorzką i białą w dwóch oddzielnych rondelkach. Odłóż na bok kilka kostek, aby pokruszyć je i zrobić z nich posypkę na sam koniec. Wcześniej zacznij od przygotowania pozostałych składników. Drobno posiekaj
orzechy – część z nich również wykorzystasz do zrobienia posypki, reszta dołączy do ciasta.Przesiej suche składniki –
mąkę,
kakao,
laskę wanilii i
orzechy. W drugiej misce rozbełtaj
jajka i przy pomocy miksera ubij je, dodając roztopione i ostudzone
masło oraz
cukier. Na koniec połącz ze sobą wszystkie składniki – roztopioną
czekoladę, przesianą
mąkę,
orzechy, ubite
jajka z
cukrem. Całość wymieszaj delikatnie, tylko do momentu uzyskania jednolitej masy. Jeżeli dwa rodzaje
czekolady nie połączą się ze sobą tylko zostawią wyraźne jaśniejsze i ciemniejsze smugi – tym lepiej!Tak przygotowaną masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp z wierzchu resztką kruszonej
czekolady oraz
orzechów. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczo koło 40-50 minut, aż wypiek będzie gotowy, lekko zarumieniony, a w środku optymalnie wilgotny (sprawdzisz to przy pomocy patyczka).Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/kajmakowy-sernik-na-zimno-na-spodzie-brownie/