Cudownie kruchuteńkie, idealnie słodkie, delikatnie zanurzone w mlecznejczekoladzie i udekorowane wedle uznania. Ciasteczka przygotowałam na imprezę urodzinową mojej córci i powiem Wam, że zniknęły błyskawicznie. Przepis znalazłam w gazecie "Ciasteczka" 2/2006 Polecam Wam baaardzo :)Składniki:150g miękkiego masła20g marcepanu (klik)60g cukru pudru1 żółtko1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (klik)225g mąki pszennej2 łyżeczki kakaoponadto:100g czekolady mlecznej2 łyżki śmietany kremówkipłatki migdałów, siekane migdały, posypka czekoladowaMasło utrzeć z marcepanem i cukrem na białą masę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia podłużne ok. 7cm ciasteczka (końcówka-szeroka gwiazdka). Można też robić to maszynką do wyciskania ciasteczek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 12-15 minut w temp 180 stopni. Wystudzić.Czekoladę ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać na gładko. Ciasteczka maczać końcówką w czekoladzie, posypać np. siekanymi migdałami lub czekoladową posypką i odstawić na kratce do zastygnięcia. Smacznego :)