ßßß Cookit - przepis na Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Mazurek wielkanocny to ciasto, które jest proste w wykonaniu i daje nam dużą dowolność w dekorowaniu, gdyż na spód z ciasta (zazwyczaj kruchego) możemy tak naprawdę położyć wszystko, na co mamy ochotę.
Pierwszy mazurek, jaki chcę Wam zaproponować, to mazurek czekoladowy, powstały z połączenia ciasta kruchego i dwóch rodzajów czekolad - białej i deserowej, udekorowany truskawkami i płatkami z migdałów.
Ciasto do mazurka jest bardzo kruche i przez to dość delikatne, dlatego najlepiej piec je w formie z wyjmowanym spodem lub z jednym wolnym brzegiem, co umożliwi zsunięcie ciasta po upieczeniu. Ja upiekłam je tym razem w formie o wymiarach 24x24cm .
Składniki:
CIASTO KRUCHE
200g mąki pszennej
150g masła
2 łyżki cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
MASA CZEKOLADOWA
100g białej czekolady
80g czekolady deserowej
20g czekolady mlecznej
80ml śmietanki 30%
2 łyżeczki masła
DO DEKORACJI
4 - 5 dużych truskawek
garść płatków migdałowych
Wykonanie:
CIASTO KRUCHE
- mąkę przesiać, zimne masło posiekać z mąką, dodać cukier, sól i żółtka, szybko zagnieść ciasto
- ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce (jeśli ciasto będzie w chłodzie przez kilka godzin, przed rozwałkowaniem należy na trochę zostawić je w temperaturze pokojowej, gdyż może być dość twarde)
- 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na dość cienki placek (mniej niż 0,5cm), najlepiej rozwałkowywać ciasto na papierze do pieczenia, który włożymy do formy, przykryte folią spożywczą, dzięki czemu nie będzie kleić się do wałka i unikniemy podsypywania mąką
- placek przełożyć z papierem do formy, z pozostałej 1/3 ciasta uformować wałek i wyłożyć go na ciasto, tworząc wyższy brzeg (na około 1cm)
- ciasto nakłuć gęsto widelcem, piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut, po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić (nie wyjmować ciasta od razu z formy, gdyż jest dość delikatne)
MASA CZEKOLADOWA
- białą czekoladę, 40ml śmietanki i 1 łyżeczkę masła przełożyć do miski i rozpuścić nad para wodną (na ogniu postawić rondelek z wodą, a na nim miskę tak, by woda nie dostała się do środka), mieszając energicznie do uzyskania gładkiej, jednolitej masy
- umyte truskawki pokroić na ćwiartki, układać je na cieście kruchym tak, by oddzielić od siebie kilka pól ciasta, na które będziemy wykładać różne czekolady (zostawić 1 truskawkę do dekoracji)
- gorącą czekoladę wykładać łyżeczką na ciasto, lekko ją rozsmarowując do granicy truskawek (truskawki podnosić i po rozsmarowaniu czekolady docisnąć do niej)
- w ten sposób wyłożyć resztę masy (u mnie są to dwa pola z białą czekoladą)
- czekoladę deserową i mleczną rozpuścić nad parą wodną z 40ml śmietanki i 1 łyżeczką masła
- gorącą ciemną czekoladę rozsmarować na wolnych polach ciasta w taki sam sposób, jak zrobiliśmy to z białą czekoladą
- pozostawioną truskawkę pokroić na plasterki, a następnie na małe kawałeczki, ułożyć je w lekkich odstępach na białej czekoladzie
- płatkami migdałów udekorować ciemną czekoladę
- mazurek schłodzić w lodówce
Propozycja udekorowania mazurka jest oczywiście luźną sugestią, możecie podzielić ciasto na mniej lub więcej pól i udekorować je na przemian różnymi czekoladami, truskawki można zastąpić innymi owocami, choć ich kwaskowatość doskonale pasuje do słodkiej białej czekolady i gorzkiej czekolady deserowej.
Mazurek ze względu na dodatek świeżych owoców należy przechowywać w lodówce, najlepiej przygotować go na krótko przed pierwszym podaniem ciasta, gdyż truskawki po 1-2 dniach mogą utracić swoją świeżość.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/04/mazurek-czekoladowy.html