Wykonanie
Mazurek wielkanocny to ciasto, które jest proste w wykonaniu i
daje nam dużą dowolność w dekorowaniu, gdyż na spód z ciasta (zazwyczaj kruchego) możemy tak naprawdę położyć wszystko, na co mamy ochotę.Pierwszy mazurek, jaki chcę Wam zaproponować, to mazurek
czekoladowy, powstały z połączenia ciasta kruchego i dwóch rodzajów
czekolad - białej i deserowej, udekorowany
truskawkami i
płatkami z
migdałów.Ciasto do mazurka jest bardzo kruche i przez to dość delikatne, dlatego najlepiej piec je w formie z wyjmowanym
spodem lub z jednym wolnym brzegiem, co umożliwi zsunięcie ciasta po upieczeniu. Ja upiekłam je tym razem w formie o wymiarach 24x24cm .
Składniki:CIASTO KRUCHE200g
mąki pszennej150g
masła2 łyżki
cukru pudru2
żółtkaszczypta
soliMASA CZEKOLADOWA100g
białej czekolady80g
czekolady deserowej20g
czekolady mlecznej80ml
śmietanki 30%2 łyżeczki
masłaDO DEKORACJI4 - 5 dużych
truskawekgarść
płatków migdałowychWykonanie:CIASTO KRUCHE-
mąkę przesiać, zimne
masło posiekać z
mąką, dodać
cukier,
sól i
żółtka, szybko zagnieść ciasto- ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce (jeśli ciasto będzie w chłodzie przez kilka godzin, przed rozwałkowaniem należy na trochę zostawić je w temperaturze pokojowej, gdyż może być dość twarde)- 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na dość cienki placek (mniej niż 0,5cm), najlepiej rozwałkowywać ciasto na papierze do pieczenia, który włożymy do formy, przykryte folią spożywczą, dzięki
czemu nie będzie kleić się do wałka i unikniemy podsypywania
mąką- placek przełożyć z papierem do formy, z pozostałej 1/3 ciasta uformować wałek i wyłożyć go na ciasto, tworząc wyższy brzeg (na około 1cm)- ciasto nakłuć gęsto widelcem, piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut, po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić (nie wyjmować ciasta od razu z formy, gdyż jest dość delikatne)
MASA CZEKOLADOWA-
białą czekoladę, 40ml
śmietanki i 1 łyżeczkę
masła przełożyć do miski i rozpuścić nad para
wodną (na ogniu postawić rondelek z
wodą, a na nim miskę tak, by
woda nie dostała się do środka), mieszając energicznie do uzyskania gładkiej, jednolitej masy- umyte
truskawki pokroić na ćwiartki, układać je na cieście kruchym tak, by oddzielić od siebie kilka pól ciasta, na które będziemy wykładać różne
czekolady (zostawić 1
truskawkę do dekoracji)- gorącą
czekoladę wykładać łyżeczką na ciasto, lekko ją rozsmarowując do granicy
truskawek (
truskawki podnosić i po rozsmarowaniu
czekolady docisnąć do niej)- w ten sposób wyłożyć resztę masy (u mnie są to dwa
pola z
białą czekoladą)-
czekoladę deserową i
mleczną rozpuścić nad parą
wodną z 40ml
śmietanki i 1 łyżeczką
masła- gorącą ciemną
czekoladę rozsmarować na wolnych polach ciasta w taki sam sposób, jak zrobiliśmy to z
białą czekoladą- pozostawioną
truskawkę pokroić na plasterki, a następnie na małe kawałeczki, ułożyć je w lekkich odstępach na białej
czekoladzie-
płatkami migdałów udekorować ciemną
czekoladę- mazurek schłodzić w lodówce
Propozycja udekorowania mazurka jest oczywiście luźną sugestią, możecie podzielić ciasto na mniej lub więcej pól i udekorować je na przemian różnymi
czekoladami,
truskawki można zastąpić innymi
owocami, choć ich kwaskowatość doskonale pasuje do słodkiej
białej czekolady i
gorzkiej czekolady deserowej.Mazurek ze względu na dodatek świeżych
owoców należy przechowywać w lodówce, najlepiej przygotować go na krótko przed pierwszym podaniem ciasta, gdyż
truskawki po 1-2 dniach mogą utracić swoją świeżość.