ßßß Cookit - przepis na Mazurek królewski z białą czekoladą

Mazurek królewski z białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Share the post "Mazurek królewski z białą czekoladą-test przepisu z najnowszego numeru Kukbuka"
W końcu, z lekkim poślizgiem, dostałam najnowszy 2 numer Kukbuka, ale za to ze ślicznym notatnikiem kulinarnym :). Przeczytałam od deski do deski i w związku z moją słabością do białej czekolady,na pierwszy rzut postanowiłam przetestować przepis na mazurek królewski. Zrobiłam go z połowy podanych składników, gdyż posiadam formę 33cm x 15 cm, jedynie nie ograniczyłam białej czekolady;). Efekt? Moja druga połowa oświadczyła,że jest to jedno z najlepszych ciast jakie upiekłam! Polecam!
Składniki:
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
1 szklanka migdałów bez skórki ( ja dałam 3/2 szkl. migdałów i 1/3 szkl. płatków migdałowych)
2 1/2 kostki masła (500 g) w temp. pokojwej
12 żółtek
2 szklanki cukru pudru
1 1/2 szklanki maki pszennej
półtorej tabliczki białej czekolady
Przygotowanie:
Wstaw puszkę mleka skondensowanego do garnka z wrzątkiem i gotuj 3 godziny, dolewając od czasu do czasu wody, aby puszka była zawsze w niej zanurzona. Po ugotowaniu, a przed otworzeniem pozwól jej troszkę ostygnąć-tak otrzymamy masę kajmakową.
2/3 szklanki migdałów miksujemy w blenderze (niezbyt drobno, gdyż będą dodane do ciasta), a 1/3 zostawiamy do dekoracji (dlatego użyłam tych w płatkach).
Wkładamy masło do misy miksera i miksujemy do utworzenia puszystej konsystencji. Następnie wciąż miksując dodajemy po 1 żółtku, zwracając uwagę aby każde poprzednie było już połączone z masłem zanim dodamy następne.
Do powstałej masy dodajemy cukier,przesianą mąkę,i migdały. Miksujemy powoli do połączenia się składników.
Formę do pieczenia wykładamy papierem, wkładamy ciasto i rozsmarowujemy po całej jej powierzchni tak, by grubość masy miała ok. 2 cm.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 o C do suchego patyczka i równomiernego zarumienienia ( u mnie zajęło to ok 40 min). Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiając mazurek do ostygnięcia. Po wystygnięciu ciasto trochę stwardnieje.
Wyjmujemy ciasto i wykładamy na niego równomiernie masę kajmakową. Następnie rozgrzewamy w garnuszku białą czekoladę (ja użyłam mikrofalówki) i dekorujemy nią mazurek. Na koniec posypujemy lub dekorujemy pozostałymi migdałami.
Smacznego!
Share the post "Mazurek królewski z białą czekoladą-test przepisu z najnowszego numeru Kukbuka"
Źródło:http://karmelowy.pl/mazurek-krolewski-z-biala-czekolada-test-przepisu-z-najnowszego-numeru-kukbuka