Wykonanie
Share the post "Mazurek królewski z
białą czekoladą-test przepisu z najnowszego numeru Kukbuka"W końcu, z lekkim poślizgiem, dostałam najnowszy 2 numer Kukbuka, ale za to ze ślicznym notatnikiem kulinarnym :). Przeczytałam od deski do deski i w związku z moją słabością do
białej czekolady,na pierwszy rzut postanowiłam przetestować przepis na mazurek królewski. Zrobiłam go z połowy podanych składników, gdyż posiadam formę 33cm x 15 cm, jedynie nie ograniczyłam
białej czekolady;). Efekt? Moja druga połowa oświadczyła,że jest to jedno z najlepszych ciast jakie upiekłam! Polecam!Składniki:1 puszka słodzonego
mleka skondensowanego1 szklanka
migdałów bez skórki ( ja dałam 3/2 szkl.
migdałów i 1/3 szkl.
płatków migdałowych)2 1/2 kostki
masła (500 g) w temp. pokojwej12
żółtek2 szklanki
cukru pudru1 1/2 szklanki
maki pszennejpółtorej tabliczki
białej czekoladyPrzygotowanie:Wstaw puszkę
mleka skondensowanego do garnka z wrzątkiem i gotuj 3 godziny, dolewając od czasu do czasu
wody, aby puszka była zawsze w niej zanurzona. Po ugotowaniu, a przed otworzeniem pozwól jej troszkę ostygnąć-tak otrzymamy masę kajmakową.2/3 szklanki
migdałów miksujemy w blenderze (niezbyt drobno, gdyż będą dodane do ciasta), a 1/3 zostawiamy do dekoracji (dlatego użyłam tych w płatkach).Wkładamy
masło do misy miksera i miksujemy do utworzenia puszystej konsystencji. Następnie wciąż miksując dodajemy po 1
żółtku, zwracając uwagę aby każde poprzednie było już połączone z
masłem zanim dodamy następne.Do powstałej masy dodajemy
cukier,przesianą
mąkę,i
migdały. Miksujemy powoli do połączenia się składników.Formę do pieczenia wykładamy papierem, wkładamy ciasto i rozsmarowujemy po całej jej powierzchni tak, by grubość masy miała ok. 2 cm.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 o C do suchego patyczka i równomiernego zarumienienia ( u mnie zajęło to ok 40 min). Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiając mazurek do ostygnięcia. Po wystygnięciu ciasto trochę stwardnieje.Wyjmujemy ciasto i wykładamy na niego równomiernie masę kajmakową. Następnie rozgrzewamy w garnuszku
białą czekoladę (ja użyłam mikrofalówki) i dekorujemy nią mazurek. Na koniec posypujemy lub dekorujemy pozostałymi
migdałami.Smacznego!
Share the post "Mazurek królewski z
białą czekoladą-test przepisu z najnowszego numeru Kukbuka"