ßßß
Przyznaję bez bicia, że mazurki robię rzadko i raczej nie należą do moich specjalności. Choć są bardzo proste i pyszne, potrzeba do nich choć odrobinę artystycznego podejścia i zdolności manualnych, by stały się prawdziwą ozdobą świątecznego stołu, a ja, jak wiecie, mam do dekorowania dwie lewe ręce :)Ten jeden raz do roku staram się jednak przygotować choć jeden, wybierając jak najprostsze dekoracje, by nie ośmieszyć się zbytnio ;) W końcu trudno sobie odmówić czegoś tak pysznego, zwłaszcza gdy przygotowanie zajmuje niewiele czasu, co w okresie około świątecznym doceni chyba każdy.Tego mazurka wyszperanego w maminych przepisach postanowiłam zrobić ze względu na mojego Męża, który uwielbia mleko w proszku w każdej postaci (podobnie jak białą czekoladę, czy zwykłe mleko). Po prostu wiedziałam, że będzie mu smakował :)Mazurek jest bardzo smaczny, z kruchutkim, maślanym spodem i słodką, gęstą masą na bazie mleka w proszku. Udekorowany odrobiną czekolady, orzechami, czy czekoladowymi jajeczkami, będzie się pięknie prezentował na Waszych stołach :)Polecam :)Składniki na ciasto:300g mąki pszennej (może być krupczatka)100g cukru pudru200g niesolonego masła1 duże żółtkoMasa mleczna*:200g cukruszklanka mleka5 łyżek mleka w proszku100g niesolonego masłaDodatkowo:migdały, orzechy, czekolada i inne do dekoracjiWykonanie:Z podanych składników zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Najłatwiej zrobić to w malakserze lub za pomocą specjalnego siekacza, ale nie jest to konieczne. W razie potrzeby dodaj odrobinę zimnej wody lub podsyp delikatnie mąką.Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość około 1cm. Wytnij dowolny kształt, a z pozostałych skrawków uformuj ozdobny brzeg.Przełóż ciasto na blachę posmarowaną masłem i oprószoną mąką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 15 minut, aż nabierze złocistego koloru. Wystudź na blasze.Podczas gdy spód mazurka stygnie, przygotuj polewę mleczną. Cukier oraz mleko umieść w rondelku i, gotując na małym ogniu, doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 8 – 10 minut, aż część płynu odparuje.Gdy masa zgęstnieje, zdejmij rondel z ognia i dodaj przesiane mleko w proszku. Wymieszaj dokładnie, by pozbyć się grudek.Masło umieść w misie miksera, dodaj gorący płyn i ubijaj na średnich obrotach miksera, aż masa nieco przestygnie i napowietrzy się. Powinna być jasna i puszysta, ale wciąż płynna.Gotowy, jeszcze lekko ciepły krem wylej na przygotowany wcześniej spód i rozsmaruj ostrożnie. Udekoruj wedle uznania.Podawaj przestygnięty.Smacznego :)* Ja zrobiłam polewę z połowy porcji, co wystarczyło w zupełności na przygotowany przeze mnie spód.