ßßß Cookit - przepis na babeczki potrójnie orzechowe

babeczki potrójnie orzechowe

nazwa

Wykonanie

Ostatnio babeczki zostały zjedzone ekspresowo, pozwoliłam więc sobie upiec je ponownie. Tym razem jednak zrobiłam je w wersji dla dorosłych- z alkoholem i dużą ilością orzechów. Jeśli tak jak ja lubicie orzechy włoskie to zachęcam do zrobienia sobie takich małych słodkości.
Składniki na 30 małych babeczek: na ciasto:
100 g mąki pszennej
2 łyżki startych orzechów włoskich
60 g masła
duża łyżka cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli na krem:
1 szklanka startych orzechów włoskich
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
100 g masła
2-3 łyżki wódki
dodatkowo:
100 g mlecznej czekolady
30 połówek orzechów
masło do wysmarowania foremek
Składniki ciasta posiekać i szybko zagnieść. Owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Mleko, orzechy i cukier umieścić w rondelku i gotować chwilę aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie i literatką wycinać koła. Foremki na babeczki wysmarować masłem i wylepić ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec na złoty kolor około 10 minut, wystudzić. Miękkie masło utrzeć z masą orzechową, na końcu dodać wódkę. Przełożyć do szprycy. Czekoladę połamać i umieścić w szklanej misce. Ustawić ją nad garnkiem z wrzątkiem i mieszając rozpuścić. Za pomocą pędzelka posmarować dno i boki babeczek, resztę czekolady przełożyć do woreczka. Do babeczek wycisnąć krem. W woreczku odciąć róg i wycisnąć paseczki czekolady na wierzch babeczek. Udekorować połówkami orzechów.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/03/babeczki-potrojnie-orzechowe.html