Wykonanie
Ostatnio babeczki zostały zjedzone ekspresowo, pozwoliłam więc sobie upiec je ponownie. Tym razem jednak zrobiłam je w wersji dla dorosłych- z
alkoholem i dużą ilością
orzechów. Jeśli tak jak ja lubicie
orzechy włoskie to zachęcam do zrobienia sobie takich małych słodkości.Składniki na 30 małych babeczek: na ciasto:100 g
mąki pszennej2 łyżki startych
orzechów włoskich60 g
masładuża łyżka
cukru pudru1
żółtkoszczypta
soli na krem:1 szklanka startych
orzechów włoskich1/2 szklanki
mleka3/4 szklanki
cukru100 g
masła2-3 łyżki
wódkidodatkowo:100 g
mlecznej czekolady30 połówek
orzechówmasło do wysmarowania foremekSkładniki ciasta posiekać i szybko zagnieść. Owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
Mleko,
orzechy i
cukier umieścić w rondelku i gotować chwilę aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Ciasto rozwałkować na podsypanym
mąką blacie i literatką wycinać koła. Foremki na babeczki wysmarować
masłem i wylepić
ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec na złoty kolor około 10 minut, wystudzić. Miękkie
masło utrzeć z masą
orzechową, na końcu dodać
wódkę. Przełożyć do szprycy.
Czekoladę połamać i umieścić w szklanej misce. Ustawić ją nad garnkiem z wrzątkiem i mieszając rozpuścić. Za pomocą pędzelka posmarować dno i boki babeczek, resztę
czekolady przełożyć do woreczka. Do babeczek wycisnąć krem. W woreczku odciąć róg i wycisnąć paseczki
czekolady na wierzch babeczek. Udekorować połówkami
orzechów.