ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: kruche ciasteczka z kremem chałwowym

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: kruche ciasteczka z kremem chałwowym

nazwa

Wykonanie

Te ciasteczka są bardzo wyraźne w smaku i przyjemnie chrupiące. Swój smak zawdzięczają nie tylko pysznemu kremowi ale także bardzo delikatnemu i kruchemu ciastu z dodatkiem gotowanych żółtek z przepisu Siostry Anastazji. Są dość kaloryczne ale tak smaczne, że tym nikt się nie przejmuje i ciasteczka znikają w mgnieniu oka. Najlepiej smakują na 2-3 dzień ale trzeba je porządnie schować, bo ręka sama po nie sięga:)
Składniki na około 70 sztuk: na ciastka:
375 g mąki pszennej
225 g zimnego masła
120 g cukru pudru
3 żółtka gotowane
3 żółtka surowe
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli na krem:
100 g masła
100 g chałwy sezamowej
2 łyżki wódki na wierzch:
100 g mlecznej czekolady
3-4 łyżki orzechów włoskich
3 łyżki mleka
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Cukier puder jeżeli ma grudki również przesiać. Dodać sól, żółtka surowe, masło i żółtka gotowane przetarte przez sitko. Wszystko razem zagnieść szybko aż ciasto będzie gładkie. Wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotować krem: masło utrzeć na puch najpierw samo a potem dodawać po trochę chałwy, na końcu wódkę. Orzechy posiekać drobno i uprażyć na suchej patelni. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość około 2 mm. Foremką w kształcie kwiatka (lub inną dowolną) wycinać ciastka, w połowie sztuk wycinać jeszcze otworek na środku mniejszą foremką. Piec na papierze do pieczenia około 10 minut w 180*C. Wystudzić. Ciastka smarować kremem i sklejać w pary całe ciastko z tym z dziurką. Układać blisko siebie na kratce lub płaskim naczyniu. Czekoladę połamać, wrzucić do miseczki, wlać mleko. Rozpuścić nad garnkiem z wrzącą wodą. Przelać do rękawa cukierniczego, pisaka do czekolady lub po prostu woreczka. Wyciskać na ciastka cienkie paseczki czekolady i posypać orzechami.
źródło przepisu na ciasto- lekko zmodyfikowane proporcje przepisu na "ciastka kruche" z Wielkiej Księgi Ciast Siostry Anastazji, strona 375 (robiłam z półtorej porcji, zmniejszyłam tylko ilość cukru). Reszta to moja inwencja twórcza.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/12/kruche-ciasteczka-z-kremem-chawowym.html