ßßß Cookit - przepis na Paluszki w czekoladzie

Paluszki w czekoladzie

nazwa

Wykonanie

Rewelacyjny przepis na słodkie paluszki. Genialny wręcz. Szybkie i proste do wykonania. Ciasto plastyczne i wdzięczne w obróbce jak 'play dough'. Nie klei się do rąk czy stolnicy a wałkowanie paluszków to sama przyjemność :-). Do przygotowania paluszków nie potrzebujecie żadnych dodatkowych foremek - powstają tylko dzięki zręczności Waszych dłoni. W smaku przypominają mi Mikado (choć te jadłam chyba tylko raz, to właśnie tak je zapamiętałam). Znane są również jako japońskie 'pocky sticks'. Najlepsze w czekoladzie gorzkiej, mlecznej, białej, z posypką cukrową lub z czym lubicie.. Dodatkowo w ramach zabawy upiekłam z dziećmi ciasteczka zapałki; choć zabawa z zapałkami nie jest wskazana, ośmielam się polecić ;-).
Składniki na około 50 sztuk:
1/4 szklanki mleka słodzonego skondensowanego (ok. 60 ml)
2 łyżki wody
1 szklanka mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
55 g masła
Dodatkowo:
ulubiona czekolada roztopiona w kąpieli wodnej + opcjonalnie posypka cukrowa
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mleko słodzone skondensowane wymieszać z wodą, odstawić.
W misie miksera wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, sól, masło do otrzymania mieszanki o wyglądzie bardzo drobnej kruszonki. Dodać mieszankę mleczną i zmiksować do momentu otrzymania gładkiego ciasta.
Ciasto uformować w kulę, spłaszczyć, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez około 20 minut.
Po tym czasie z ciasta odrywać nieduże kawałki masy i rolować je na stolnicy w 15 - 20 cm cienkie paluszki (uwaga: w piekarniku urosną i będą grubsze!). Układać na nieprzywierającej blaszce (lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia) w niedużych odległościach od siebie.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 15 minut (w zależności od wielkości paluszków i ich grubości), do zarumienienia. Zapałki (4 cm) piekłam około 5 - 7 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.
Paluszki zamaczać w roztopionej czekoladzie, pozostawiając około 1/4 paluszka bez czekolady. W tym momencie można je udekorować dowolną posypką cukrową. Odkładać na papier do pieczenia lub folię aluminiową do zastygnięcia czekolady (lub do lodówki, czekolada zastygnie bardzo szybko).
Smacznego :-).
Źródło przepisu - blog.junbelen.com
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/paluszki-w-czekoladzie