Wykonanie
Składniki:Ciasto:szklanka
wody (250ml),szczypta
soli,200 g
mąki pszennej (ja użyłam tortowej),100 g
masła,5 jaj średniej wielkości ( jeżeli
jajka są duże, dać 4szt - po wybiciu powinno być ok. 260 g).Ponadto:
cukier puder do posypania,nutella (lub inna
czekolada tego typu) lub
marmolada.Przygotowanie:Zagotować
wodę z
masłem i szczyptą
soli. Gdy
masło się rozpuści i
woda zagotuje, zmniejszyć ogień. Jednym, zdecydowanym ruchem wsypać
mąkę, cały czas mieszać. Mieszać do momentu uzyskania gładkiej masy, która będzie się odklejała od ścianki garnka. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Ciasto włożyć do miski i cały czas miksując dodawać po jednym
jajku, do momentu gdy masa będzie jednolita.
Przygotować blachę, wyłożyć na nią papier do pieczenia lub silikon. Ciasto nakładać do szprycy i wyciskając formować podkowy. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec ok.25 min.
Gdy podkowy ostygną przekroić je na pół (koniecznie musi być dobry nóż, ja miałam z ząbkami). Do środka nałożyć nutellę (lub inną
czekoladę tego typu) i złożyć. Wierzch posypać
cukrem pudrem.
Smacznego!!!