ßßß Cookit - przepis na MUFFINY ANGIELSKIE

MUFFINY ANGIELSKIE

nazwa

Wykonanie

Są nietypowe, ale wcale nie mniej smaczne. Główną ich zaletą jest to, iż można jeść je na słodko lub słono. Tylko od nas zależy czy użyjemy do nich powideł czy może łososia.
Składniki na dwie blachy muffin:
400 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
10 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki suszonych
1 łyżeczka cukru pudru
225 ml wody
1 łyżeczka miękkiego masła
Masło rozpuszczamy. Mąkę, sól oraz cukier puder przesiewamy do miski. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. W kopczyku z mąki robimy dołek i wlewamy rozpuszczone drożdże i masło. Powoli zagarniamy mąkę do środka i dalej wyrabiamy ciasto do momentu gdy będzie odchodziło od dłoni. Przekładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką i dalej wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1h. Przekładamy wyrośnięte ciasto na blat i ponownie wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy na grubość ok 1cm. Wycinamy krążki o średnicy ok 7cm. Wycięte krążki układamy na blasze wyłożonej papierem zachowując między nimi odległości ok 2-3cm. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Pieczemy w temp 210°C przez 8 minut, następnie przekręcamy muffinki na drugą stronę i pieczemy kolejne 7 minut.
Przepis zaczerpnięty z pisma "PALCE LIZAĆ"
SMACZNEGO :-)
Źródło:http://peggiwkuchni.blogspot.com/2012/07/muffiny-angielskie.html