Wykonanie
Są nietypowe, ale wcale nie mniej smaczne. Główną ich zaletą jest to, iż można jeść je na słodko lub słono. Tylko od nas zależy czy użyjemy do nich powideł czy może
łososia.Składniki na dwie blachy muffin:400 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
soli10 g świeżych
drożdży lub 2 łyżeczki suszonych1 łyżeczka
cukru pudru225 ml
wody1 łyżeczka miękkiego
masłaMasło rozpuszczamy.
Mąkę,
sól oraz
cukier puder przesiewamy do miski.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. W kopczyku z
mąki robimy dołek i wlewamy rozpuszczone
drożdże i
masło. Powoli zagarniamy
mąkę do środka i dalej wyrabiamy ciasto do momentu gdy będzie odchodziło od dłoni. Przekładamy ciasto na stolnicę posypaną
mąką i dalej wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1h. Przekładamy wyrośnięte ciasto na blat i ponownie wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy na grubość ok 1cm. Wycinamy krążki o średnicy ok 7cm. Wycięte krążki układamy na blasze wyłożonej papierem zachowując
między nimi odległości ok 2-3cm. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut.Pieczemy w temp 210°C przez 8 minut, następnie przekręcamy muffinki na drugą stronę i pieczemy kolejne 7 minut.Przepis zaczerpnięty z pisma "PALCE LIZAĆ"SMACZNEGO :-)