ßßß Cookit - przepis na Ciasto kruche bez jajek (żółtek)

Ciasto kruche bez jajek (żółtek)

nazwa

Wykonanie

Ciasto kruche bez dodatku jajek lub żółtek nie ustępuje w smaku temu tradycyjnemu i jest od niego nieco lżejsze. Doskonałe do quiche (ciasto wytrawne) i tart (słodkie).
Polecam także:
Najlepsze ciasto kruche na spody, tarty i tartaletki, gdzie znajdziecie 3 przepisy na tradycyjne ciasto kruche, ciasto do tart słodkich oraz słonych
Ciasto kruche - wskazówki i porady, czyli wszystko o składnikach, przygotowaniu i pieczeniu kruchego ciasta
przepisy z użyciem kruchego ciasta
receptura z zeszytu Rafała
Składniki:
250 g mąki pszennej
125 g masła
75 ml zimnej wody
5 g soli
Przygotowanie:
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Połączyć z solą i wodą, szybko wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremkę do tart o średnicy 24 cm. Docisnąć, nadmiar ciasta odciąć wałkiem. Ciasto przykryć folią aluminiową, wsypać groch lub kaszę, docisnąć, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut, po tym czasie zdjąć folię z grochem i dopiec kolejne 5-10 minut. Upieczone ciasto przestudzić przed nałożeniem nadzienia.
Składniki:
250 g mąki pszennej
125 g masła
50 g cukru pudru
75 ml zimnej wody
szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę i cukier puder wysypać na stolnicę, dodać zimne masło, sczyptę soli i posiekać nożem. Połączyć z wodą, szybko wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
Tarty: Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremkę do tart o średnicy 24 cm. Docisnąć, nadmiar ciasta odciąć wałkiem. Ciasto przykryć folią aluminiową, wsypać groch lub kaszę, docisnąć, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut, po tym czasie zdjąć folię z grochem i dopiec kolejne 5-10 minut.
Upieczone ciasto przestudzić przed nałożeniem nadzienia.
Spody i blaty: Ciasto rozwałkować i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Nakłuć widelcem całą powierzchnię i podpiec przez około 10 minut.
_______________________
Po inne przepisy podstawowe zapraszam TUTAJ .
,
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/kulinarne-abc/ciasto-kruche-bez-jajek-zoltek