Wykonanie
Ciasto kruche bez dodatku
jajek lub
żółtek nie ustępuje w smaku temu tradycyjnemu i jest od niego nieco lżejsze. Doskonałe do quiche (ciasto wytrawne) i tart (słodkie).Polecam także:Najlepsze ciasto kruche na
spody, tarty i tartaletki, gdzie znajdziecie 3 przepisy na tradycyjne ciasto kruche, ciasto do tart słodkich oraz słonychCiasto kruche - wskazówki i porady, czyli wszystko o składnikach, przygotowaniu i pieczeniu kruchego ciastaprzepisy z użyciem kruchego ciastareceptura z zeszytu RafałaSkładniki:250 g
mąki pszennej125 g
masła75 ml zimnej
wody5 g
soliPrzygotowanie:
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne
masło i posiekać nożem. Połączyć z
solą i
wodą, szybko wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni.Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremkę do tart o średnicy 24 cm. Docisnąć, nadmiar ciasta odciąć wałkiem. Ciasto przykryć folią aluminiową, wsypać
groch lub
kaszę, docisnąć, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut, po tym czasie zdjąć folię z
grochem i dopiec kolejne 5-10 minut. Upieczone ciasto przestudzić przed nałożeniem nadzienia.Składniki:250 g
mąki pszennej125 g
masła50 g
cukru pudru75 ml zimnej
wodyszczypta
soliPrzygotowanie:
Mąkę i
cukier puder wysypać na stolnicę, dodać zimne
masło, sczyptę
soli i posiekać nożem. Połączyć z
wodą, szybko wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.Tarty: Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremkę do tart o średnicy 24 cm. Docisnąć, nadmiar ciasta odciąć wałkiem. Ciasto przykryć folią aluminiową, wsypać
groch lub
kaszę, docisnąć, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut, po tym czasie zdjąć folię z
grochem i dopiec kolejne 5-10 minut.Upieczone ciasto przestudzić przed nałożeniem nadzienia.
Spody i blaty: Ciasto rozwałkować i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Nakłuć widelcem całą powierzchnię i podpiec przez około 10 minut._______________________Po inne przepisy podstawowe zapraszam TUTAJ .
,