Wykonanie
Moja córeczka uwielbia
ciasteczka w
czekoladzie ale naszą zmorą jest wszystko ubrudzone
czekoladą. Znalazłam na to sposób- paluszki z kruchego ciasta do połowy zamoczone w
czekoladzie i obtoczone w kokosie. Trzymając za "suchy" koniec zajada
ciasteczka nie brudząc rączek.
Ciastka z tego przepisu są bardo delikatne i kruche, zachwycała się nimi nawet moja babcia. Dlatego polecam nie tylko dzieciom. A następnym razem na pewno zrobię z podwójnej porcji.Składniki: na ciasto:200 g
mąki pszennej120 g
masła2
żółtka75 g
cukru pudruszczypta
solidodatkowo:tabliczka
mlecznej czekolady (100 g)2-3 łyżki
mleka3 łyżki drobnego
kokosuMąkę przesiać i posiekać z zimnym
masłem. Dodać
cukier puder,
sól i
żółtka. Szybko zagnieść gładkie ciasto, owinąć je folią i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto podzielić na małe kulki a następnie formować z nich wałeczki o długości około 12 cm. Układać na blaszce wyścielonej papierem i piec w 200*C kilka minut aż będą rumiane.
Mleko wlać do miseczki, wrzucić połamaną
czekoladę i mieszając rozpuścić nad parą.
Ciasteczka do połowy zamaczać w
czekoladzie (lub smarować pędzelkiem) i od razu obtaczać w kokosie. Odstawić na chwilę aby
czekolada zastygła.