Wykonanie
SkładnikiCiasto:3 duże
żółtka (w temperaturze pokojowej)100 g
masła, bardzo miękkiego35 g świeżych
drożdży (lub 8 g instant)3 łyżki
cukru250 ml dobrze ciepłego (ale nie gorącego)
mleka350 g
mąki pszennej, np. tortowejszczypta
soliNadzienie:400 g masy makowej (może być gotowa)80 g mielonych
orzechów lub
migdałów200 g mrożonych
wiśniNa wierzch:1
żółtko1 łyżka
mlekaLukier:100 g
cukru pudruokoło 2 łyżek zaparzonej mocnej
kawyPrzygotowanieCiasto:
Żółtka i
masło wyjąć wcześniej z lodówki. Do miseczki lub kubka włożyć pokruszone
drożdże i rozetrzeć je z 1 łyżką
cukru. Dodać ciepłe
mleko oraz 2 czubate łyżki
mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 - 15 minut pod przykryciem z ściereczki do czasu aż na powierzchni powstanie gruba piana.W międzyczasie przesiać
mąkę do większej miski, dodać
sól, resztę
cukru i wymieszać. Wlać spieniony rozczyn z
drożdży i wymieszać drewnianą łyżką lub zmiksować mieszadłem miksera. Dodawać stopniowo
żółtka cały czas mieszając lub miksując aż ciasto będzie już gładkie i bez grudek. Wyrabiać je jeszcze przez około 3-5 minut (ręką lub hakiem miksera do
ciasta drożdżowego).Następnie stopniowo dodawać miękkie
masło cały czas miksując lub zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 10 - 15 minut, do czasu aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę (np. w pobliże grzejnika).W międzyczasie przygotować nadzienie:
wiśnie rozmrozić i osuszyć na papierowych ręcznikach. Wymieszać masę
makową z mielonymi
orzechami.Wyjąć ciasto na stolnicę i powygniatać przez minutę pozbywając się pęcherzy powietrza (można od razu piec "makowczyki" lub włożyć ciasto z powrotem do miski, przykryć i wstawić do lodówki* na noc lub maksymalnie na 24 godziny).Podsypać
mąkę stolnicę i rozwałkować ciasto na prostokąt około 35 x 45 cm. Podzielić go na 4 części (paski o szerokości około 11 cm (sposób postępowania z
ciastem można zobaczyć na zdjęciach w tym przepisie). Z brzegu paska ułożyć nadzienie z masy makowej a na wierzch wyłożyć
wiśnie, zwinąć długi rulonik z ciasta (zwijamy zaczynając od dłuższego
boku prostokąta od strony z nadzieniem), na końcu zlepić ciasto na całej długości łączenia. Powtórzyć z resztą ciasta.Dużą blachę z wyposażenia piekarnika posmarować
oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia, przenieść w dłoniach roladki i ułożyć je łączeniem do dołu na blaszce, zachowując odstępy, pokroić nożem na około 4-5 cm kawałki. Posmarować
żółtkiem roztrzepanym widelcem z
mlekiem i odstawić na około 1/2 godziny w ciepłe miejsce. Piekarnik do 180 stopni.Wstawić blaszkę do piekarnika i piec przez około 25-30 minut. Pokroić po ostudzeniu. Posmarować gęstym lukrem (zmiksowany
cukier puder z
kawą).* jeśli ciasto leżakowało w lodówce, przed formowaniem bułeczek należy ogrzać je w temperaturze pokojowej przez około 1 godzinę.