Wykonanie
Dzisiejsze drożdżówki miały być z
rabarbarem ale w ostatniej chwili zmieniłam zamiar bo przypomniało mi się, że mam spory zapas
orzechów.
Ciasto drożdżowe z
orzechami robiłam już kilka
razy i wiem, że jest to ciekawy smak.
Orzechy można rozdrobnić blenderem lub przekręcić przez maszynkę. A jeśli ktoś lubi grubsze kawałki można je tylko posiekać nożem.
Składniki:500 g
mąki pszennejszklanka ciepłego
mleka30 g świeżych
drożdży1/2 łyżeczki
soli100 g
cukru100 g miękkiego
masła2
żółtkaSkładniki na farsz
orzechowy:100 g miękkiego
masłaszklanka posiekanych lub zmielonych
orzechów2 łyżki
cukruew. szczypta
cynamonuZ
drożdży, łyżki
mleka i łyżki
mąki zrobić rozczyn. Wymieszać i odstawić do podwojenia objętości. W misce wymieszać
mąkę,
cukier,
sól, dodać rozczyn,
masło,
żółtka,
mleko. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia.Miękkie
masło utrzeć z
cukrem, dodać
orzechy i
cynamon, dokładnie wymieszać.Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie, rozwałkować je na duży placek. Można podzielić je na pół i rozwałkować na dwa mniejsze. Posmarować je przygotowanym farszem
maślano -
orzechowym. Zwinąć ciasto jak roladę. Kroić w plastry. Ułożyć ja na wysmarowanej blaszce i odstawić na 15 min. Posmarować rozbełtanym
jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 min.Smacznego:)