ßßß
Składniki:500 g mąki pszennejszklanka ciepłego mleka30 g świeżych drożdży1/2 łyżeczki soli100 g cukru100 g miękkiego masła2 żółtkaSkładniki na farsz orzechowy:100 g miękkiego masłaszklanka posiekanych lub zmielonych orzechów2 łyżki cukruew. szczypta cynamonuZ drożdży, łyżki mleka i łyżki mąki zrobić rozczyn. Wymieszać i odstawić do podwojenia objętości. W misce wymieszać mąkę, cukier, sól, dodać rozczyn, masło, żółtka, mleko. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia.Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać orzechy i cynamon, dokładnie wymieszać.Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie, rozwałkować je na duży placek. Można podzielić je na pół i rozwałkować na dwa mniejsze. Posmarować je przygotowanym farszem maślano - orzechowym. Zwinąć ciasto jak roladę. Kroić w plastry. Ułożyć ja na wysmarowanej blaszce i odstawić na 15 min. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 min.Smacznego:)