Wykonanie
Takie bułeczki sprzedają u mnie w pobliskiej piekarni, postanowiłam odtworzyć ten smak i wyszło na to, że ...moje lepsze :)
400 gramów
mąki pszennej tortowej3
żółtka lub 1 duże
jajo0,5 - 0,75 łyżki
cynamonuszczypta
soli3 łyżki
cukru ( świetnie sprawdzi się również brązowy)250 ml ciepłego
mleka7 gramów suchych lub 25 gramów świeżych
drożdży50 gramów stopionego schłodzonego
masładodatkowo:1 rozbełtane
jajo + 2 łyżki
mleka do posmarowaniagarść grubego
cukru do posypania
Mąkę przesiewamy z
solą,
cynamonem,
cukrem i suchymi
drożdżami.Do
mąki dodajemy
żółtka lub
jajo,
masło, stopniowo dolewamy
mleko zagniatając elastyczne ciasto. Wkładamy je do omączonej miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Następnie ciasto odgazowujemy, formujemy z niego wałek, dzielimy go na 8 - 9 równych części.Każdą z nich zrolować w wałeczek, długości około 20 cm, zawiązać w supełek, układać na blasze wyłożonej pergaminem. Przykryć nasze supełki ściereczką i zostawić na około 25 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyrośnięte bułeczki lekko spłaszczyć, posmarować
jajem, posypać grubym
cukrem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 25 minut na złoto.