ßßß
400 gramów mąki pszennej tortowej3 żółtka lub 1 duże jajo0,5 - 0,75 łyżki cynamonuszczypta soli3 łyżki cukru ( świetnie sprawdzi się również brązowy)250 ml ciepłego mleka7 gramów suchych lub 25 gramów świeżych drożdży50 gramów stopionego schłodzonego masładodatkowo:1 rozbełtane jajo + 2 łyżki mleka do posmarowaniagarść grubego cukru do posypaniaMąkę przesiewamy z solą, cynamonem, cukrem i suchymi drożdżami.Do mąki dodajemy żółtka lub jajo, masło, stopniowo dolewamy mleko zagniatając elastyczne ciasto. Wkładamy je do omączonej miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Następnie ciasto odgazowujemy, formujemy z niego wałek, dzielimy go na 8 - 9 równych części.Każdą z nich zrolować w wałeczek, długości około 20 cm, zawiązać w supełek, układać na blasze wyłożonej pergaminem. Przykryć nasze supełki ściereczką i zostawić na około 25 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyrośnięte bułeczki lekko spłaszczyć, posmarować jajem, posypać grubym cukrem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 25 minut na złoto.