Wykonanie
Szybkie i łatwe do zrobienia drożdżówki o pięknym aromacie :)
przepis pochodzi z tej strony- 200 ml letniego
mleka- 500 g
mąki pszennej- 3 łyżki
cukru- 40 g świeżych
drożdży- 80 g stopionego
masła- 1
żółtko- szczypta
solinadzienie:- 50 g stopionego
masła- 125 g drobnego
cukru- 2 łyżki mielonego
cynamonu- 1 łyżka kwaśnej
śmietany 18%Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć
drożdże, posypać
cukrem, zalać niewielką ilością letniego
mleka, wyrobić palcami. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut.Po tym czasie dodać szczyptę
soli,
żółtko,
masło i letnie
mleko. Wyrobić gładkie ciasto. Ponownie przykryć i odstawić na około 40 minut w ciepłe miejsce.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x50 cm. Posmarować stopionym i ostudzonym
masłem, a następnie posypać
cukrem wymieszanym z
cynamonem.Ciasto zwinąć, zaczynając od dłuższego
boku. Roladę pokroić na 12 części o szerokości 4 cm. W każdej porcji zrobić tępą stroną noża wgłębienie(ja zapomniałam). Przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na chwilę.Przed pieczeniem posmarować
śmietaną (nie posmarowałam).