Wykonanie
Pyszne małe rożki..taki na jeden kęs ..ja mam specjalną blachę do takich rożków, ale można Z ciasta odrywać kawałki, cienko rozwałkować i formować nieduże rożki - grubsze w środkowej części, zagiąć. Przepis na te rożki znalazłam u Dorotki, zamiast budyniu można dać mielone
orzechy albo
migdały.220 g
mąki pszennej120 g
masła, w temperaturze pokojowej80 g
cukru pudru1 opakowanie budyniu
waniliowego bez
cukru (można zamiast dodać zmielone
orzechy laskowe lub zmielone
migdały, w ilości 50 g)2
żółtka2 łyżki
mlekaWszystkie składniki wymieszać i zagnieść. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Z ciasta odrywać kawałki, wałkować cienko, formować nieduże rożki - grubsze w środkowej części, zagiąć.Układać na blaszce posmarowanej
masłem i oprószonej
mąką i piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut. Wystudzić, posypać
cukrem pudrem lub polać
czekoladą.