ßßß
Tort Esterhazy to znany węgierski deser . Istnieje wiele odmian tego bardzo słodkiego torcika, ale mój przepis jest dość tradycyjny.Do mojego tortu Esterhazy upiekłam pięć placków biszkoptowych ale zamiast mąki dodałam migdały i orzechy laskowe.
Jak każdy tort kremowy, również Esterhazy przełożony jest smacznym kremem z dodatkiem likieru migdałowego.Muszę przyznać, że ciasto było pyszne! Słodkie jak diabli, ale co tam! Extra godzina intensywnego treningu i po kaloriach. Polecam ciasto bardzo, choć jest ono pracochłonne, ale warto się poświęcić. Jeśli masz w planach ukręcić coś słodkiego do kawy to czas zawinąc rękawki!
Oto mój przepis na tort Esterhazy, na okrągłą foremkę o średnicy 26 cmSkładniki:Na 12 porcji dietetycznych czyli trochę mniejszych:Biszkopt:8 białek2 ½ dl cukru150 g migdałów50 g orzechów laskowych ziemiEsterhazy krem:8 żółtek1 laska waniljowa50 g mąki pszennej1 ½ dl cukru2 ½ dl mleka25o g masła2 łyżki likieru migdałowegoWykonanie:Ubij pianę z białek na sztywno i dodawaj cukier podczas ubijania. Wymieszaj pianę ostrożnie z zmielonymi migdałami i orzechami laskowymi.Wyłóż foremkę pergaminem i rosmaruj jedną piątą ciasta. Piecz w temperaturze 200 º C, około 10 minut. Ciasto będzie lepkie na powierzchni, ale takie ma być. Tak po kolei upiecz pięć placków.Ubij żółtka z cukrem i wyskrobanymi ziarenkami wanilji. Wymieszaj z mąką. Zagotuj mleko i wlej do jajek intensywnie mieszając. Gotuj krem w kąpieli wodnej, aż zacznie gęstnieć. Zostaw krem pod przykryciem do wystygniecia.Zarówno krem jajeczny jak i masło muszą mieć taką samą temperaturę za nim je się połączy. Podczas ubijania kremu dodaj likier migdałowy.Przełóż wszystkie placki kremem i pokryj cały tort na wierzchu i boki.Ponieważ tort jest już bardzo słodki w tej postaci, postanowiłam udekorować go jedynie bitą śmietaną i malinami.