Wykonanie
Wiedziałam od początku, że to będzie mi smakowało. Delikatne
orzechowe ciasto, przełożone masą budyniową i
bitą śmietaną z prażonymi
orzechami i karmelem ... Doskonałe na wielką uroczystość i małe spotkanie rodzinne. Zachwyca wyglądem, smakiem i jest nietuzinkowe. Nie za słodkie, rozpływajace się w ustach i z warstwą chrupiącą dla kontrastu. Kto się poczęstuje? Bo niewiele zostało ... Przepis pochodzi z blogu 'Palachinka' . Polecam bardzo!Składniki na ciasto:2
białka2 łyżki
cukrupół łyżki
mąki pszennej40 g zmielonych
orzechów laskowychBiałka ubić na sztywno, dodać
cukier i dalej ubijać. Powoli, wsypać
mąkę i
orzechy, delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm (nie mniejszej, tort będzie wysoki). Piec około 15 minut (sprawdzić patyczkiem) w temperaturze 170ºC.Według tego przepisu należy upiec 3 takie same blaty, jeden po drugim, ostudzić.Składniki na masę budyniowo-
maślaną:10
żółtek10 łyżek
cukru5,5 łyżek
mąki pszennej2 opakowania
cukru waniliowego (po 16 g każde)340 ml
mleka170 g
masłaW garnuszku zmiksować
żółtka,
cukier,
mąkę,
mleko, zagotować, mieszając, do zgęstnienia. Ostudzić (najlepiej przykrywając folią, by nie utworzył się kożuch).
Masło utrzeć na puszystą masę. Miksować powoli, stopniowo dodając chłodny
budyń.Składniki na masę z
bitej śmietany:340 g
śmietany kremówki200 g + 2 łyżki
cukru120 g podpieczonych
orzechów laskowych, posiekanych
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2 łyżki
cukru.
Orzechy podpiec do zrumienienia, posiekać na małe kawałki.
Cukier (200 g) rozpuścić na patelni lub w garnuszku, poczekać, aż
zrobi się karmel. Działając bardzo szybko wylać karmel na papier do pieczenia, rozsmarować. Jak stwardnieje, połamać na nieduże kawałki (np. wałkiem), uważając, by nie rozdrobnić karmelu na proszek.Ubitą
śmietanę wymieszać z
orzechami i karmelem.WykonanieNa paterze ułożyć 1 blat, na niego część masy budyniowej, na nią cześć ubitej
śmietany. Następnie kolejny blat... itd., kończąc na
bitej śmietanie. Trochę masy budyniowej zostawić do posmarowania
boków tortu. Ja dodatkowo z
boku przyozdobiłam
płatkami migdałów. Schłodzić.Smacznego :)