Wykonanie
Przepis krąży po Internecie od kilku lat, ciężko znaleźć autora, podobno jest nim niejaka Palachinka,jednakże nie znalazłam jej wpisu.Przepis na tortownicę o 26 cm średnicyCiasto składa się z 3 placków, każdy zrobiony z:3
białek3 łyżek
cukru3/4 łyżki
mąki60 g mielonych
orzechów laskowychBiałka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy i ubijamy, aż
cukier się rozpuści. Do ubitych
białek dodajemy
mąkę i
orzechy ostrożnie mieszając łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i każdy placek pieczemy 25 minut w temp. 170°C.Krem budyniowy:10
żółtek10 łyżek
cukru11 łyżeczek
mąki pszennej1 duży
cukier waniliowy340 ml
mleka170 g
masłaŻółtka z
cukrem,
cukrem waniliowym ucieramy do białości, dodajemy
mąkę i
mleko- miksujemy na gładka masę, by nie było grudek następnie gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy masę do ostygnięcia.
Masło w temperaturze pokojowej rozcieramy mikserem ubijakami do
białek i stopniowo dodajemy masę budyniową.karmel200 g
cukruodrobina
wodymasa śmietankowa:1,5 szklanki
śmietany kremówki2 łyżki
cukru120 g posiekanych
orzechów laskowychNa karmel-
cukier rozpuszczamy w garnuszku z niewielką ilością
wody,następnie gotujemy aż
zrobi się karmel- tzn masa zacznie gęstnieć, gdy podniesiemy łyżkę, będzie wolno spływała. W czasie karmelizowania uważamy by nie przypalić
cukru, dlatego ciągle mieszamy. Uwaga- karmelizowany
cukier jest baaardzo gorący i mocno 'strzela' gdy próbujemy przechylić garnek, niemniej musimy go przelać na papier do pieczenia, cienko rozsmarować i pozostawić do przestygnięcia. Ostudzony kruszymy na drobne kawałki.masa śmietankowa : Schłodzoną kremówkę ubijamy z dwiema łyżkami
cukru. Ubita
śmietana nie wypływa z miski. Należy jednak uważać by nie ubijać zbyt długo, bo powstanie nam
masło- oddzieli się tłuszcz ze
śmietany od
serwatki.Do ubitej
śmietany dodajemy posiekane
orzechy, które wcześniej należy lekko uprażyć na patelni. Na koniec dodajemy pokruszony karmel.I gotowe, przechodzimy do przekładania placków.Kładziemy pierwszy placek na paterze, na niego 1/3 masy budyniowej a na nią połowę masy śmietanowej. Przykrywamy drugim plackiem i to samo- masa budyniowa+ śmietanowa i trzeci placek. Na niego ląduje już tylko masa budyniowa.Całość dekorujemy orzeszkami lub wedle upodobania. Schładzamy. Najlepszy po kilku godzinach, jak warstwy przesiąkną swoim smakiem.