Wykonanie
Tort egipski to rewelacyjny tort! Piekłam go na urodziny mojego
męża i jest naprawdę pyszny. Zupełnie inny niż
torty, które dotychczas smakowałam. Różnicę czyni karmel. To on
daje tą specyficzną słodkość i fantastyczny smak. Bez karmelu, byłyby to tylko bardzo dobry tort
orzechowy z budyniowym kremem. Zachęcam, bardzo zachęcam do zrobienia karmelu. Ja robiłam go pierwszy raz w życiu i choć potrzebowałam pomocy
męża ( nie wiem, czy mieszanie jest tu nieodzowne, ale dość długo mieszaliśmy na zmianę ten
cukier ), to efekt był więcej niż zadowalający.
Cukier przekształcił się w piękny
bursztynowy płyn, który po wylaniu i rozsmarowaniu na papierze stworzył idealne, cieniutkie "szkiełko". Dodane do masy, cieszyło
potem nasze zmysły smaku i przyjemnie chrupało. Tak, tort egipski, to jeden z tych, który zjadłoby się w całości. Niezwykły, słodki, karmelowy, z kawałkami
laskowych orzechów. Pycha!Bardzo polecam.
Ciasto:Składniki podane poniżej są na 1 blat, potrzebujemy upiec 3 takie blaty, jeden po drugim, a więc na ciasto użyjemy 3
razy więcej składników niż w podanym poniżej przepisie(np
orzechów zużyjemy 120 g)2
białka2 łyżki
cukru1/2 łyżki
mąki pszennej40 g zmielonych
orzechów laskowychBiałka ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier i dalej ubijamy. Powoli wsypujemy
mąkę i
orzechy, delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm. Pieczemy ok 15 minut w temperaturze 170 st C(sprawdzić patyczkiem).Czynność powtarzamy ponownie jeszcze dwukrotnie, na kolejne 2 blaty( nie potrajamy ilości składników, gdyż podczas ewentualnego oczekiwania, piana może opaść).Masa budyniowo-
maślana:10
żółtek10 łyżek
cukru5 1/2 łyżki
mąki pszennej1 opakowania
cukru waniliowego(po 16 g każde)340 ml
mleka170 g
masłaW rondelku miksujemy
żółtka,
cukier,
mąkę,
mleko. Zagotowujemy mieszając, aż zgęstnieje. Ostudzamy.
Masło ucieramy na puszystą masę. Miksujemy powoli, stopniowo dodając chłodny
budyń.Masa z
bitej śmietany:340 g
śmietany kremówki( u mnie double cream)200 g + 2 łyżki
cukru(można spokojnie pominąć te 2 łyżki
cukru, karmel wystarczająco słodzi
śmietanę)120 g podpieczonych
orzechów laskowych, posiekanych
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania można dodać 2 łyżki
cukru, ale ja uważam, że jest zbędny.
Cukier(200 g)rozpuszczamy na patelni lub w rondelku, czekamy aż
zrobi się karmel. Działając bardzo szybko wylewamy karmel na papier do pieczenia i rozsmarowujemy. Gdy stwardnieje, łamiemy na nieduże kawałki, uważając by nie rozdrobnić karmelu na proszek.Ubitą
śmietanę mieszamy z posiekanymi
orzechami i karmelemNa paterze układamy 1 blat, na niego część masy budyniowej, na nią część ubitej
śmietany. Następnie kolejny blat...itd, kończymy na
bitej śmietanie. Trochę masy budyniowej zostawiamy do posmarowania
boków tortu. Schładzamy.Przepis od Dorotki z Moich Wypieków.