ßßß Cookit - przepis na Domowy budyń waniliowy

Domowy budyń waniliowy

nazwa

Wykonanie

Miałam iść już spać... dzień taki dłuuugi, zima ponoć wraca.. ale nie mogę. Siedzę, grzeję sie przy kominku i .. no po prostu muszę to napisać. Zrobiłam, po raz pierwszy w życiu budyń domowy. Bez torebek sklepowych. Przerósł moje najśmielsze marzenia! Tylko niestety żółtkożerny.. no ale... ;)
Zdjęcia są beznadziejne, bom zapodziała aparat. :( Może przy następnej okazji podmienię zdjęcia;)
Przepis wzięłam od zufiki . Dostosowałam do moich potrzeb (zmiany doprawdy niewielkie) i otrzymałam cudo.
A oto przepis:
Składniki:
800 ml mleka
200 ml (kubeczek) śmietanki 30%
4 łyżki cukru (lub mniej)
cukier waniliowy
4 łyżki mąki pszennej
ew. łyżka mąki ziemniaczanej
4 żóltka
2 łyżeczki masła
Wykonanie:
W garnku mieszamy żółtka, mąkę pszenną, cukier i cukier waniliowy. bArdzo bardzo dokładnie trzeba to zrobić. Następnie dodajemy śmietanę i znów bardzo dokładnie mieszamy. I teraz czas na mleko - wlewać trzeba powoli i dobrze dobrze mieszać. Bo jak powstaną grudy, to albo się pogodzimy z grudkowatym budyniem, albo trzeba bezie trzepaczką rozrabiać.. .
Podgrzewamy, dodajemy masło. Trzeba doprowadzić do wrzenia i chwilę gotować - aż będzie gęsty i nie bedzie po nim czuć mąki.
Ja sobie z boczku rozrobiłam jeszcze łyżkę mąki ziemniaczanej w 3 łyżkach zimnej wody i jeszcze do masy dolałam - jak stwierdziłam, ze jednak jest zbyt płynna.
Podobno jest dobry na zimno. Ja nie doczekałam tego stanu. Mogę tylko powiedzieć, że był obłędnie pyszny na ciepło :)
Wydrukuj przepis
Źródło:http://taka-babska-proba.blogspot.com/2012/12/domowy-budyn-waniliowy.html