Wykonanie
Z okazji Dnia
Matki chciałam przygotować coś wyjątkowego i powalającego. Zdecydowałam się na tort egipski, który widziałam na wielu blogach i za każdym razem bardzo mnie zachwycał. Domyślałam się smaku tego ciasta ponieważ
biszkopty bezowe z
orzechami oraz podobna masa bydyniowa wystąpiły w Szwedzkim chrupkim torcie, który piekłam w Weekendowej
Cukierni. Tort egipski różni się tym, że tutaj dodajemy
bitą śmietanę oraz
orzechy laskowe. I to dzięki
śmietanie to ciasto jest naprawdę wyjątkowe. Chrupiące i leciutkie. Upiekłam go dla mojej Mamy, która jest raczej wybredna jeśli chodzi o ciasta, ale torcik egipski bardzo jej smakował.
Składniki na ciasto:2
białka2 łyżki
cukrupół łyżki
mąki pszennej40 g zmielonych
orzechów laskowychBiałka ubić na sztywno, dodać
cukier i dalej ubijać. Powoli, wsypać
mąkę i
orzechy, delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm (nie mniejszej, tort będzie wysoki). Piec około 15 minut (sprawdzić patyczkiem) w temperaturze 170ºC.Według tego przepisu należy upiec 3 takie same blaty, jeden po drugim, ostudzić.Składniki na masę budyniowo-
maślaną:10
żółtek10 łyżek
cukru5,5 łyżek
mąki pszennej2 opakowania
cukru waniliowego (po 16 g każde)340 ml
mleka170 g
masłaW garnuszku zmiksować
żółtka,
cukier,
mąkę,
mleko, zagotować, mieszając, do zgęstnienia.
Masło utrzeć na puszystą masę. Miksować powoli, stopniowo dodając chłodny
budyń.Składniki na masę z
bitej śmietany:340 g
śmietany kremówki200 g + 2 łyżki
cukru120 g podpieczonych
orzechów laskowych, posiekanych
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2 łyżki
cukru.
Orzechy podpiec do zrumienienia, posiekać na małe kawałki.
Cukier (200 g) rozpuścić na patelni lub w garnuszku, poczekać, aż
zrobi się karmel. Działając bardzo szybko wylać karmel na papier do pieczenia, rozsmarować. Jak stwardnieje, połamać na nieduże kawałki (np. wałkiem), uważając, by nie rozdrobnić karmelu na proszek.Ubitą
śmietanę wymieszać z
orzechami i karmelem.Na paterze ułożyć 1 blat, na niego część masy budyniowej, na nią cześć ubitej
śmietany. Następnie kolejny blat. ... itd., kończąc na
bitej śmietanie. Trochę masy budyniowej zostawić do posmarowania
boków tortu. Ja dodatkowo z
boku przyozdobiłam
orzechami. Schłodzić.Smacznego:)