ßßß Cookit - przepis na Makowczyki - mini strucle z makiem

Makowczyki - mini strucle z makiem

nazwa

Wykonanie

Makowczyki - maleńkie strucle z makiem sprawdzą się doskonale jako dodatek do kawy lub herbaty. Przygotowujemy je dość często zamiast makowca i stały się już poniekąd naszym popisowym ciastem.
A ponieważ nadal jest na etapie testowania nowego sprzętu czyli robota kuchennego MRK-05, więc moja aktywność w kuchni drastycznie wzrosła :)
Wzrasta też coraz bardziej moje zadowolenie z tegoż urządzenia, bo w przystępnej cenie i kompaktowych rozmiarach MRK-05 łączy wiele przydatnych funkcji, a mocą przewyższa niejeden mikser planetarny.
Składniki
350 g mąki pszennej
180 ml letniego mleka
90 g roztopionego przestudzonego masła
30 g świeżych lub 14 g suchych drożdży
4 żółtka
4 łyżki cukru
1 łyżka stołowa czystej wódki lub likieru migdałowego
szczypta soli
Masy makowa
600 g masy makowej z tego przepisu lub 500 gotowej masy makowej i po 30g posiekanych orzechów włoskich, rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej i rumu (lub amaretto) oraz piana z 3 białek
Do posmarowania i ozdobienia
1 żółtko rozmącone z 1 łyżką mleka
1 białko
3-4 łyżki grubego cukru do wypieków
Przygotowanie ciasta
Jeśli korzystamy ze świeżych drożdży to najpierw musimy przygotować rozczyn - tutaj znajdziecie przepis.
Jeżeli używamy suchych drożdży, a ciasto będziemy wyrabiać mikserem, to należy wymieszać je z mąką., Ja wyrabiałam mikserem i wyszło idealne.
Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do przestudzenia. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem i dodać do wymieszanej z suchymi drożdżami lub rozczynem drożdżowym mąki. Stopniowo dodawać pozostałe składniki, a na końcu rozpuszczone i wystudzone masło. Wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie lub zbyt gęste, dodać odrobinę mąki lub mleka. Kiedy ciasto zacznie "odchodzić od ręki" lub misy miksera, przełożyć je do dość dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.
Ciasto drożdżowe wyjąć na podsypaną mąką stolnicę i podzielić na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkować na cienki prostokąt o długości około 30 x 15 cm i posmarować rozmąconym białkiem.
Wzdłuż dłuższego brzegu nałożyć masę makową pozostawiając na przeciwległym brzegu około 1,5cm wolnej przestrzeni. i zwinąć ciasto jak roladę. Czynność powtórzyć z każdą porcją ciasta. W ten sposób powstaną nam 3 dość długie i cienkie ruloniki.
Ruloniki ułożyć łączeniem do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia blasze pozostawiając między nimi 3-4 cm wolnego miejsca. Każdy rulonik pokroić na mniejsze 2-3 cm kawałki, posmarować wierzch żółtkiem rozmąconym z mlekiem, posypać grubym cukrem do wypieków i odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około 20 minut
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2016/02/makowczyki-mini-strucle-z-makiem.html