Wykonanie
Makowczyki - maleńkie
strucle z
makiem sprawdzą się doskonale jako dodatek do
kawy lub
herbaty. Przygotowujemy je dość często zamiast makowca i stały się już poniekąd naszym popisowym
ciastem.A ponieważ nadal jest na etapie testowania nowego sprzętu czyli robota kuchennego MRK-05, więc moja aktywność w kuchni drastycznie wzrosła :)Wzrasta też coraz bardziej moje zadowolenie z tegoż urządzenia, bo w przystępnej cenie i kompaktowych rozmiarach MRK-05 łączy wiele przydatnych funkcji, a mocą przewyższa niejeden mikser planetarny.Składniki350 g
mąki pszennej180 ml letniego
mleka90 g roztopionego przestudzonego
masła30 g świeżych lub 14 g suchych
drożdży4
żółtka4 łyżki
cukru1 łyżka stołowa
czystej wódki lub
likieru migdałowegoszczypta
soliMasy makowa600 g masy makowej z tego przepisu lub 500 gotowej masy makowej i po 30g posiekanych
orzechów włoskich,
rodzynek, kandyzowanej
skórki pomarańczowej i
rumu (lub
amaretto) oraz piana z 3
białekDo posmarowania i ozdobienia1
żółtko rozmącone z 1 łyżką
mleka1
białko3-4 łyżki grubego
cukru do wypiekówPrzygotowanie ciastaJeśli korzystamy ze świeżych
drożdży to najpierw musimy przygotować rozczyn - tutaj znajdziecie przepis.Jeżeli używamy suchych
drożdży, a ciasto będziemy wyrabiać mikserem, to należy wymieszać je z
mąką., Ja wyrabiałam mikserem i wyszło idealne.
Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do przestudzenia.
Żółtka utrzeć z
cukrem na puszysty krem i dodać do wymieszanej z suchymi
drożdżami lub rozczynem
drożdżowym mąki. Stopniowo dodawać pozostałe składniki, a na końcu rozpuszczone i wystudzone
masło. Wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie lub zbyt gęste, dodać odrobinę
mąki lub
mleka. Kiedy ciasto zacznie "odchodzić od ręki" lub misy miksera, przełożyć je do dość dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.
Ciasto drożdżowe wyjąć na podsypaną
mąką stolnicę i podzielić na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkować na cienki prostokąt o długości około 30 x 15 cm i posmarować rozmąconym
białkiem.Wzdłuż dłuższego brzegu nałożyć masę
makową pozostawiając na przeciwległym brzegu około 1,5cm wolnej przestrzeni. i zwinąć ciasto jak roladę. Czynność powtórzyć z każdą porcją ciasta. W ten sposób powstaną nam 3 dość długie i cienkie ruloniki.Ruloniki ułożyć łączeniem do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia blasze pozostawiając
między nimi 3-4 cm wolnego miejsca. Każdy rulonik pokroić na mniejsze 2-3 cm kawałki, posmarować wierzch
żółtkiem rozmąconym z
mlekiem, posypać grubym
cukrem do wypieków i odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia.Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około 20 minut