ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 19 kwietnia 2014 r. Tradycyjne świąteczne potrawy, które pojawiają się na naszych stołach od wielu pokoleń, tworzą świąteczną atmosferę. Nieodzownym elementem zbliżających się świąt wielkanocnych są ciasta, w których prym wiedzie mazurek kajmakowy. Wyjątkowość tego przysmaku polega na tym, że jego wykończenie zależy tylko i wyłącznie od naszejfantazji. Ta pełna dowolność przy dekorowaniu tak mnie urzekła, że musiałam go przygotować, tym bardziej, że uwielbiamy masę krówkową. Historia tego mazurka jest tak samo odległa, jak mazurka samego w sobie i prawdopodobnie piekły go nasze prababki. Te przypuszczenia biorą się dzięki przepełnionej słodyczą masie karmelowej, która jest charakterystycznym produktem dla kuchni bałkańskiej, tureckiej i Bliskiego Wschodu. Mój mazurek składa się z idealnie kruchego, maślanego ciasta, które cudownie pachnie podczas formowania kuli i słodkiej pomady, zdobionej płatkami migdałowymi. Jest prosty i szybki do przygotowania, świetnie utrzymuje świeżość przez 2-3 dni o ile wcześniej nie zostanie pochłonięty :))Mazurek kajmakowy Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 19 kwietniaAksamitny mazurek kajmakowy! Idealnie kruche, niemal piaskowe ciasto, słodka masa i płatki migdałowe, można by rzec - "kwintesencja Wielkanocy"Oceny: 4 , 9Czas przygotowania: 1 godz. i 20 min Czas pieczenia: 15 min Łączny czas: 1 godz. i 35 minLiczba porcji: 15Składniki:Przepis zaczerpnięty z "Kwestii Smaku" - zmodyfikowany:)Spód:mąka pszenna tortowa : 250 gmasło : 160 gcukier puder : 100 gżółtka : 2Masa kajmakowa:gotowa masa kajmakowa (lub krówkowa, lub słodzone mleko skondensowane*): 1/2 puszkiDekoracja:płatki migdałowe : kilka garściPrzygotowanie:masło rozcieram mikserem z cukrem pudrem i żółtkami, dodaję mąkę i mieszam dodaję dwie łyżki chłodnej wody, formuję kulę z ciasta, owijam folią i wkładam do lodówki na godzinęformę (użyłam formy do tarty o średnicy 29 cm) smaruję masłem, prószę bułką tartą, wykładam cienko rozwałkowanym ciastem (5 mm) i piekę 15 minut, na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 190oCnakładam 1/2 puszki gotowej masy dekoruję płatkami migdałowymijeśli chcecie przygotować masę kajmakową ze skondensowanego słodzonego mleka niegotowanego (niebieskie opakowanie), puszkę z mlekiem należy wstawić do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu przez 2 godziny wyjąć, odczekać, aż trochę ostygnie, otworzyć zawartość wyłożyć na spód mazurka
Smacznego !!!