ßßß
Z jednego przepisu można zrobić rożki orzechowe lub migdałowe. Doskonałe do herbatki, dla dzieci lub na świąteczne uroczystości :-).Składniki na około 30 rożków:220 g mąki pszennej120 g masła, w temperaturze pokojowej80 g cukru pudru1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (można zamiast dodać zmielone orzechy laskowe lub zmielone migdały, w ilości 50 g)2 żółtka2 łyżki mlekaWszystkie składniki wymieszać i zagnieść. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut. Z ciasta odrywać kawałki, wałkować cienko, formować nieduże rożki - grubsze w środkowej części, zagiąć.Układać na blaszce posmarowanej masłem i oprószonej mąką, następnie schłodzić w lodówce przez 15 minut przed pieczeniem.Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut. Wystudzić, posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.Smacznego :-).Z przepisu Gosi4.