ßßß Cookit - przepis na Rożki budyniowe (lub orzechowe)

Rożki budyniowe (lub orzechowe)

nazwa

Wykonanie

Z jednego przepisu można zrobić rożki orzechowe lub migdałowe. Doskonałe do herbatki, dla dzieci lub na świąteczne uroczystości :-).
Składniki na około 30 rożków:
220 g mąki pszennej
120 g masła, w temperaturze pokojowej
80 g cukru pudru
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (można zamiast dodać zmielone orzechy laskowe lub zmielone migdały, w ilości 50 g)
2 żółtka
2 łyżki mleka
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut. Z ciasta odrywać kawałki, wałkować cienko, formować nieduże rożki - grubsze w środkowej części, zagiąć.
Układać na blaszce posmarowanej masłem i oprószonej mąką, następnie schłodzić w lodówce przez 15 minut przed pieczeniem.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut. Wystudzić, posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.
Smacznego :-).
Z przepisu Gosi4.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/rozki-budyniowe-lub-orzechowe