Wykonanie
Klasyczne ciasto kruche słodkie o proporcjach 3:2:1. Idealne do tart i babeczek oraz na
spody do serników i szarlotek.Tą recepturę wyodrębniłam z popularnego na ArtKulinaria wpisu Najlepsze ciasto kruche na
spody, tarty i tartaletki, ponieważ na tyle często z niej korzystam przy różnych kruchych wypiekach, że łatwiej będzie ją do nich załączać.Składniki:300 g
mąki pszennej200 g
masła100 g
cukru pudru2
żółtkaPrzygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać
cukier, nałożyć zimne
masło i posiekać nożem. Dodać
żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na pół, zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Ustawić piekarnik na pieczenie góra/dół.
TartaCiasto rozwałkować na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki i wyłożyć nim formę do tarty. Nadmiar ciasta odciąć, wyrównać brzegi i nakłuć widelcem. W yłożyć folią aluminiową, docisnąć do ciasta i wysypać suszonym
grochem lub
kaszą.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, następnie zdjąć folię z
kaszą i dopiec jeszcze 5 minut. Przed nałożeniem masy ciasto ostudzić.Szarlotka na podpieczony i ostudzony kruchy spód wyłożyć masę, przykryć drugą częścią rozwałkowanego kruchego ciasta i piec jeszcze około 30 minut.Sernikna podpieczony i ostudzony kruchy spód wykładamy masę
serową. Ciasto kruche wytrzyma nawet dodatkową godzinę pieczenia i nie przypali się.
,