Wykonanie
Dziś długo oczekiwany przepis na pyszne i kruche maślane
ciasteczka! ;) Sprawa jest banalnie prosta i gwarantuję, że KAŻDEMU
ciasteczka się udadzą ;)Składniki:250g
mąki pszennej100g miękkiego
masła2
żółtka (lub 1
jajko)
cukier puder - w ilościach preferowanych ;) u mnie 4 łyżkiDo dzieła:Wszystkie składniki siekamy na stolnicy i zagniatamy na jednolitą, dość lepką, masę. Jeśli nie macie warunków - po prostu wrzućcie składniki do miski i zagniećcie ciasto bez siekania. Kiedy wszystko się połączy, dzielimy ciasto na dwie kule, owijamy folią lub sreberkiem i wkładamy na 30min do zamrażarki. W
między czasie włączamy piekarnik na 180'C, aby zdążył się nagrzać. Schłodzone ciasto wałkujemy na oprószonej
mąką stolnicy i wycinamy dowolne kształty. Pieczemy na blaszce wyłożonej pergaminem ok. 15 min, aż
ciasteczka się zarumienią. Gotowe! Tylko nie poparzcie sobie
języków! ;)PS. Ciasto idealnie nadaje się do stemplowania! :)PS.2 Poniżej smakołyki od Spektrum Smaku przygotowane na przedświąteczny Jarmark WYPIEKI, który organizowała Piotrkowska 217 ;). Na koleje zakupy zapraszam już w ten weekend podczas eventu w butiku mojej przyjaciółki na OFF Piotrkowska! ;) info: https://www.facebook.com/events/442340079291635/