Wykonanie
Vanillekipferl lub Vanille Hörnchen to tradycyjne, niemieckie/ austriackie, kruche rogaliki.
Ciasteczka piecze się co najmniej tydzień przed świętami i przechowuje się w metalowym pudełku.
Składniki:18 dag
mąki pszennej,10 dag
masła,5 dag
cukru pudru,1
żółtko,5 dag zmielonych
migdałów,do posypania: 6 dag
cukru pudru wymieszanego z
cukrem waniliowym.Wykonanie:Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na kilka części i formujemy rogaliki. Układamy na blasze, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy na jasnożółty kolor. Jeszcze gorące posypujemy
cukrem pudrem wymieszanym z
cukrem waniliowym.
Guten Appetit!Źródło: Kuchnia 12-1998W świątecznym nastroju dalej cieszymy się z sukcesów naszych skoczków w Engelbergu :)
Źródło: http://eurosport.yahoo.com/Przepis dodaję do akcji: