ßßß Cookit - przepis na MIGDALOWE ROGALIKI

MIGDALOWE ROGALIKI

nazwa

Wykonanie

Vanillekipferl lub Vanille Hörnchen to tradycyjne, niemieckie/ austriackie, kruche rogaliki. Ciasteczka piecze się co najmniej tydzień przed świętami i przechowuje się w metalowym pudełku.
Składniki:
18 dag mąki pszennej,
10 dag masła,
5 dag cukru pudru,
1 żółtko,
5 dag zmielonych migdałów,
do posypania: 6 dag cukru pudru wymieszanego z cukrem waniliowym.
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na kilka części i formujemy rogaliki. Układamy na blasze, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy na jasnożółty kolor. Jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Guten Appetit!
Źródło: Kuchnia 12-1998
W świątecznym nastroju dalej cieszymy się z sukcesów naszych skoczków w Engelbergu :)
Źródło: http://eurosport.yahoo.com/
Przepis dodaję do akcji:
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2013/12/migdaowe-rogaliki.html