Wykonanie
Składniki:- 250g
mąki pszennej- 50g
cukru pudru- kilka kropel ekstraktu
migdałowego- 1
żółtko- 150g
masła- 100g masy marcepanowejSposób przygotowania:1. Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie wyrabiamy, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie owijamy w folie i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.2. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4mm (jeżeli się klei podsypujemy trochę
mąką). Wycinamy dowolne kształty. Przepis ten idealnie nadaje się do zrobienia pieczątek, ponieważ po upieczeniu wzory zachowuj swój kształt.3.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopniach 10-15 min. (powinny się tylko lekko zrumienić, ponieważ po wystudzeniu i tak staną się kruche).Inspiracja: mojewypieki